Nem lesz minden egykulcsos

Jövőre még nem lenne időszerű az egységesen egykulcsos adórendszer bevezetése - derült ki tegnap Draskovics Tibor pénzügyminiszter szavaiból. Az általános forgalmiadó-kulcsok átalakítására viszont akár már ez év végén sor kerülhet.

A személyi jövedelemadózásban idő előtti az a kérdés, érdemes-e mindenkit ugyanakkora mértékben megadóztatni. Nagyon tetszetős a szlovák példa, amelyben minden jövedelmet egységesen 19 százalékos adó terhel. Nem biztos azonban, hogy a magyar állampolgároknak, vállalatoknak is kedvező lenne ez az adórendszer. Az egységes adókulcs bevezetésének társadalmi hatásait azonban hosszasan elemezni kell - mutatott rá Draskovics a Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint a főbb gazdaságkutató, és elemző cégek képviselőivel folytatott megbeszélését követően. Elképzelhető, hogy a jelenlegi kétkulcsos szja-rendszer jobban szolgálja a magyar állampolgárok érdekeit.

Akár már az év végén sor kerülhet ellenben az általános forgalmiadó-kulcsok közelítésére. A pénzügyminiszter szerint a 25 százalékos normál áfakulcsot legalább 20 százalékra vagy az alá kellene csökkenteni, miközben ugyanerre a szintre emelkedne a kedvezményes, jelenleg 15 százalékos kulcs. A gyógyszereket továbbra is ötszázalékos adó terhelné. Draskovics nem adott egyértelmű választ arra, hogy más termékek - egyebek között a könyvek, tankönyvek - is a legkisebb adókulcs alatt maradhatnak-e. Lapunk kérdésére azt mondta: azoknál a termékeknél lehetséges ez, amelyek esetében nem torzítja a versenyt az alacsony adókulcs.

A pénzügyminiszter szerint nem reális igény a vállalkozások részéről a helyi iparűzési adó eltörlése. Több ötlet felmerült az adóteher mérséklésére. Létezik olyan elképzelés, amely szerint első lépésben az árbevétel 1,4 százalékára, majd 0,5 százalékra csökkenne az iparűzési adó mértéke. Az önkormányzatok a társaságiadó-alapra vetített helyi adóval, vagy más típusú adók bevezetésével ellensúlyozhatnák a kieső bevételeket.

Továbbra is szerepel a PM elképzelései között a külföldi autósokat terhelő útadó esetleges bevezetése. A miniszter úgy véli: mindenképpen el kell gondolkodni azon, nem lenne-e érdemes a külföldiektől is hozzájárulást kérni az általuk is használt magyar utak javításához.

A kormány három évre szóló adókoncepció kidolgozását tervezi. A vezérelv az, hogy jóval többen, szélesebb adóalap után, egyszerűbben és kevesebb adót fizessenek - hangsúlyozta Draskovics, aki szerint a kormány nem vizsgálja és nem tervezi vagyonadó bevezetését.

Bokros: gyökeres fordulatra van szükség

Komoly államháztartási reformokra, gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség a magyar gazdaságban - jelentette ki Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem professzora a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén tartott tengelicei előadásában. Hangsúlyozta: a költségvetés újra újra megismétlődő és fokozódó hiányát csak a költségvetés szerkezetének módosításával és terjedelmének csökkentésével lehet megállítani. Az MTI munkatársának nyilatkozva kifejtette: a sokat emlegetett adóreformon mindenki az adókulcsok csökkentését érti, de ez nincs így. Az adórendszer szerkezetén kell változtatni, ez rögtön a kedvezmények nagy részének, vagy inkább mindegyikének a megszüntetését is jelenti, ez szociális reformot feltételez, ezzel együtt az oktatás, egészségügy és a munkaerőpiac reformjára is szükség van, hogy az emberek többet vállaljanak a saját jövőjükbe való befektetés érdekében. (MTI)

Már nem nyomoznak Draskovics ellen

Megszüntette az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda Draskovics Tibor és társai ellen az eljárást, amit hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt rendelt el a Fővárosi Főügyészség - értesült az MTI. A nyomozás Balogh Gyula független országgyűlési képviselő feljelentésével indult, aki szerint a pénzügyminiszter az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások áfa-visszautalásának megakadályozásával 150 milliárd forintot kezelt jogosulatlanul a sajátjaként, s ezzel megvalósította a sikkasztás bűntettét. A nyomozóiroda mostani döntésével megállapította, hogy a feljelentésben foglaltak nem jelentenek bűncselekményt. A számvevőszéki bizottság tegnapi ülésén az ellenzéki képviselők törvénytelennek minősítették az uniós áfa-visszatérítések általános revízióját, és a visszafizetések felfüggesztését. Katona Tamás, a PM politikai államtitkára határozottan cáfolta, hogy a költségvetés "kozmetikázása" lett volna a tárca célja.

Draskovics Tibor és Kóka János a tegnapi sajtótájékoztatójukon. Mindenki boldog?
Draskovics Tibor és Kóka János a tegnapi sajtótájékoztatójukon. Mindenki boldog?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.