Halason az vizsgálhat, akit bepanaszoltak

Kiskunhalasi MSZP-tagok egy csoportja tavaly november 10-én levelet írt Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének. Azt kérték, indítson vizsgálatot a kiskunhalasi alapszervezetben.

Úgy fogalmaztak: megalapozott a gyanújuk, hogy Kiskunhalas is olyan hely, ahol furcsa körülmények között léptetnek be "fantom párttagokat", hogy többséget hozzanak létre.

Néhány részlet a kiskunhalasi MSZP-tagok leveléből: "Ellehetetlenült az önkormányzati frakció és a párt együttműködése. 2002 óta folyik a kiszorítósdi. A párt és kapcsolatrendszerének szétverését - Venczel József pártelnökkel karöltve (Venczel a kiskunhalasi MSZP-szervezet elnöke - A szerk.) - az a Zuschlag János vezeti, akinek a legutóbbi, a Terror Házánál történt ámokfutása kapcsán az elnök úr találóan jegyezte meg, hogy "a hülyeség és a felelőtlenség pártsemleges". (...) Helyben a kialakult helyzetet több sikertelen kísérlet után feloldani nem tudjuk, mert a "fantom" párttagokkal kialakult küldöttértekezleten gátlástalanul érvényesül a Zuschlag-féle akarat. A frakció kezdeményezésére november 9-én egyeztető megbeszélést tartottunk a párt elnökségével. E megbeszélésen Venczel József pártelnök szavakban kompromisszumot ajánlott fel, amelyet azonnal hiteltelenné tett Zuschlag János véleménye. Zuschlag kifejtette, hogy a párt legfontosabb célja és feladata az ő 2006-os országgyűlési képviselőjelöltté választása, és a megyei listán a biztos befutó hely elfoglalása." (...)

Horváth Etelka, az MSZP halasi önkormányzati frakciójának vezetője tudósítónknak elmondta: a levelet nemcsak a pártelnöknek, hanem Szekeres Imrének és dr. Steiner Pálnak, a párt akkori etikai bizottsági elnökének is elküldték. A feladókhoz azóta semmilyen reagálás nem érkezett. Horváth Etelka az idén január közepén telefonon hívta föl dr. Simon Gábort, az országos etikai bizottság jelenlegi elnökét. Tőle tudta meg, hogy a levelet tavaly december 7-én visszautalták a kiskunhalasi MSZP-szervezet etikai bizottságához, ahol ötven napon át semmi nem történt az ügyben. A helyi etikai bizottság elnöke az MSZP jelenlegi irodavezetőjének, Zuschlag János barátjának a felesége.

A kiskunhalasi szervezetnek 460 tagja van. A taglétszám 2001-től indult erőteljes növekedésnek. Babud Károly, a halasi MSZP-szervezet volt irodavezetője szerint szabálytalanul vettek föl párttagokat. Ebben az ügyben 2002-ben a helyi szervezet etikai bizottsága - akkor még más személyi összetételben - már folytatott vizsgálatot, és elmarasztaló határozatot hozott. Ezt azonban a megyei MSZP-szervezet nem fogadta el, mondván, a helyi etikai bizottság nem illetékes az ügyben. A megyei etikai bizottság viszont nem is volt hajlandó vizsgálni az ügyet. Bács-Kiskun megye legnagyobb MSZP-alapszervezete a kiskunhalasi. A küldötteket a taglétszám alapján választják, így a kiskunhalasi küldöttcsoport a megyei küldöttgyűlésen könnyen elérte, hogy Zuschlag az MSZP Bács-Kiskun megyei elnökhelyettese legyen. Zuschlag egyéni körzetben elvesztette a 2002-es parlamenti választásokat, és a Terror Házánál történt eset után valószínűleg nincs esélye az országos listára kerülni. Megyei párttisztségénél fogva azonban a megyei pártlistán jelenleg is bejutó helyre kerülhet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.