Vértben Vasban - és az MSZP székházában

Szinte biztos, hogy ma nem dönt az MSZP etikai bizottsága a Vas megyei ügyekben - értesült lapunk. 

Úgy tudjuk, a testület mai ülésén csak meghallgatják az érintett feleket, valamint azt vizsgálják, hogy alapszabályszerű volt-e a küldöttértekezlet, amelyen Tóth Csabát megválasztották megyei elnöknek.

Az ügy bonyolultsága miatt azonban forrásaink szerint szinte kizárt, hogy egyetlen tanácskozáson döntést hozzanak.

Dr. Simon Gábor, az etikai bizottság elnöke nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mondván, mindez a párt belügye. Úgy értesültünk azonban, hogy a vizsgálat lezárása után Hiller István pártelnök személyesen hozza nyilvánosságra az elnökség döntését. Szocialista körök szerint az etikai vizsgálat megállapítása alapján az elnökség határozottan foglal majd állást a felmentett fél mellett, másfelől könnyen lehet, hogy másokra fegyelmi vizsgálat vár.

Nem lesz egyszerű dolga az etikai bizottságnak, a helyzet egyre zűrzavarosabb. Tömören: Vasban állítólag fiktív alapszervezetek létrehozásával vették át a megyei szervezet irányítását az MSZP - fiatalokat tömörítő - Mozaik-csoportjához köthető politikusok, élükön Tóth Csabával. A vállalkozóval, aki - miként egyik informátorunk nyilatkozott - korábban "az életben be nem tette a lábát Vasba." A "régiek", élükön Ipkovich György szombathelyi polgármesterrel, fölvették a küzdelmet az új szellemű aspiránsokkal. Eközben a helyi Fibisz-szervezet (ez az MSZP ifjúsági szervezete volt) vezetőjét, Szabó Bálintot megverték és megerőszakolták. Azt máig nem tudni, hogy ki, de tény, hogy a fiktív beléptetések miatti gyanúval indult hatósági eljárás egy fontos időpontján érte a támadás. Sokan úgy vélik: a szocialistáknak valamiként kezelniük kell azt a benyomást, hogy a Vas megyében történtekben - bár igen durva formában, de - az jelenik meg, ami a pártban nagyban folyik: a régiek és az újak ádáz küzdelme. Mindenesetre a Vasban történtek miatt két nyomozás folyt, illetve folyik. Az elsőben, Szabó Bálint megverésének és megerőszakolásának ügyében már lezárult. Nem találtak tettest. A fiktív alapszervezetek létrehozásában még nem, ennek az ügynek gyanúsítottja Zuschlag János volt parlamenti képviselő és a már említett Tóth Csaba.

Fejlesztési tagozat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével tartja idei első ülését az MSZP országos választmánya (ov) - tájékoztatta lapunkat a testület elnöke. Simon Gábor elmondta: a kormányfő a kabinet erre az évre szóló politikai-gazdasági célkitűzéseit ismerteti, illetve erről konzultál a választmány tagjaival. Ezt követően Hiller István pártelnök előterjesztésében dönt a választmány a képviselőjelölt-állítás elveiről. A kritériumok elfogadásával a jövő héttől elkezdődhet a jelöltállítási folyamat. Tárgyal az országos választmány a szervezet tartalmi és szervezeti megújulásáról, illetve az első fél év munkarendjéről. Simon Gábor lapunknak elmondta: levélben javasolta a megyei elnököknek, hogy kezdjenek napi politikai konzultációt, és kezdeményezte a választási felkészülés elindítását is. A választmány országjárást is kezd: a párt különböző szintjei között kapocs kíván lenni a testület, ezért negyedévente regionális találkozókra kerül majd sor. Újabb országos tagozat is alakul szombaton; a Nemzeti Fejlesztési Terv regionális, kistérségi és helyi hatásaival foglalkozó fejlesztési tagozat. (N. Sz.)

Vádak jobbra, balra, megállás nélkül

A pénteki történések nem tették tisztábbá a szocialisták vasi belharcainak képét. Reggel Ipkovich György, szombathelyi polgármester még megpróbálta az MSZP problémáját közvetve a Fideszre testálni azzal, hogy felidézte: Szabó Bálint, az újak egyik középpontba került embere 2002-ben a Fidesz csepregi polgármesterjelöltje volt, majd a párt szakértőként a megyei közgyűlésbe delegálta. A szocialista politikus egyben visszautasította azokat a vádakat, amelyek őt kapcsolatba hozták a FIB (a Fibisz jogutódja - a szerk.) és a Szabó körüli ügyekkel.

Szabó Bálint lapunk kérdésére leszögezte: nem volt a Fidesz tagja és polgármesterjelöltje sem; 2002-ben több civil szervezet, a KDNP és az MDF mellett "csupán" elfogadta a fiatal demokraták támogatását. A közgyűlésben pedig csak addig vállalt szerepet, amíg - Tóth Csaba hatására - be nem lépett az MSZP-be, mert Tóthtal egy új szellemű, új politikai irányvonalat ismert meg.

Szabó tegnap ügyvédjével, Bárándy Györggyel sajtótájékoztatót is tartott, ahol Ipkovichot "hozta helyzetbe". Azt mondta: a szombathelyi MSZP-s polgármester tanácsadója volt Horváth Csaba. A roma kisebbségi vezető pedig azt híresztelte, hogy Szabó Bálint Tóth Csaba megyei MSZP-elnök - az újak vezéralakja - megbízásából toborzott ötszáz-ezer forintért romákat a szocialista pártba. A FIB-elnök így összefüggést vél felfedezni az általa tagadott tagtoborzási ügy kirobbantása -
vagyis hogy fiktív tagságot toboroztak a pártba,
hogy nevükben küldötteket állítsanak - és Horváth állítólagos díjazása között.
A Szabó Bálint által rágalmazás miatt indított perben Horváthot másodfokon is felmentették. Bárándy György hangsúlyozta azonban: a megyei bíróság nem vizsgálta, hogy fizettek-e a pártba való belépésért a romáknak; az ítélet indoklásában csak annyi szerepelt, hogy a vasi kisebbségi önkormányzati vezetőnek joga volt a romákat kedvezőtlen színben feltüntető eset miatt a nyilvánossághoz fordulni. Az ügyvéd
álláspontja ezért az,
hogy a Horváth Csaba
ellen már folyamatban lévő személyiségi jogi perben védence elégtételt
nyerhet.

Bárándy kijelentette: sajátosnak tartja, hogy az ügyészség megszüntette a Szabó elleni tavaly márciusi támadás és szemérem elleni erőszak miatt indult nyomozást, miután szerinte elegendő bizonyíték állt rendelkezésre a vádemeléshez. Az eset különben a rágalmazási per második fordulója előtti napon történt, s az egyik állítólagos elkövető Horváth Mihály sárvári roma vezető volt - aki ezt azonban tagadja, de a nyomozás során sem találtak ellene bizonyítékot. Az ügyvéd a nyomozás megszüntetésével kapcsolatban utalt arra is, hogy korábban Ipkovich ügyészségi vezetőként dolgozott, és az ügy rapid befejezése ezzel lehet összefüggésben. Bárándy egyébként nem zárja ki azt, hogy a bántalmazás miatt további jogi lépéseket tesznek, ám megvárják a Horváth Csaba ellen indított újabb per befejezését.

Kérdésünkre Szabó nem zárta ki, hogy a továbbiakban esetleg más MSZP-szervezetnél folytatná a munkát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.