Molotov-Ribbentrop paktum - Putyin gesztust tesz a balti államoknak?

Az orosz elnök arra készül, hogy érvényteleníti a Sztálin és Hitler külügyminiszterei által aláírt Molotov- Ribbentrop egyezményt - állítja az észt elnök.

Vlagyimir Putyin csütörtökön Moszkvában Arnold Rüütel észt elnökkel találkozott, aki a találkozó után közölte: "Putyin azt mondta, hogy Oroszország a Szovjetunió jogutóda, és hogy a Hitler-Sztálin paktum érvénytelenítése szerinte helyes döntés". Rüütel szavait az Eesti Raadio rádióállomás idézte. A Kreml hivatalosan nem kommentálta az értesülést.

Vaira Vika-Freiberga lett elnök-asszony a múlt héten felszólította Oroszországot, hogy ítélje el a Ribbentrop-Molotov-paktumot. A lett politikus szavai szerint 1945-ben csak Európa egyik fele örülhetett a náci birodalom vereségének és a megszállás befejeződésének. Egyúttal arra kérte Moszkvát, hogy a balti államokkal való megbékélés jeleként ítélje el a II. világháború bűntetteit, tekintet nélkül arra, hogy ki követte el azokat.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője a történelem és a II. világháborúban történtek eltorzítására tett kísérletnek minősítette Vika-Freiberga szavait. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.