Kaposvári tüntetés egy tanár ellen

Tegnap demonstrációt tartott a Balansz - Baloldali Alternatív Szövetség, az MSZP Baloldali Tömörülésének ifjúsági szervezete - Kaposváron, az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola előtt.

"Ideológiamentes állami iskolákat" és "Ki a géppisztollyal az iskolákból" feliratú transzparenssel tüntettek fiatalok az intézmény előtt. Az érdemben mintegy 15 perces demonstrációt az utca túloldaláról 20 fős, fiatalokból és néhány felnőttből álló társaság, továbbá hat rendőr is figyelemmel kísérte. A szemlélődők közül valaki azt kiabálta: "Éljen Szita Károly!"

A Balansz szóvivője petíciót adott át az intézmény igazgatóhelyettesének, amelyben kérik az intézményvezetőtől: vizsgálja ki az iskolában történt, megítélésük szerint botrányos esetet. Megtudtuk, az ország több közép- és felsőoktatási intézményében tapasztalható faji, vallási és politikai diszkrimináció visszaszorításáért a Balansz ingyen hívható zöldszámot kíván létrehozni.

Az ifjúsági szervezet azután szánta rá magát erre a lépésre, hogy lapunk az elmúlt napokban egy internetre felvitt hanganyag alapján nyilvánosságra hozta a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Középiskola egyik matematika-fizika tanárának kijelentéseit. A felvétel szerint a tanár tanítványai előtt kiállt az ügynökmúlttal vádolt kaposvári polgármester, Szita Károly mellett, "mocskos szarháziaknak" nevezte az újságírókat, akikről azt állította, hogy ma bármit leírhatnak, és közölte, géppisztollyal kellene lelőni az ilyen pletykálkodókat. A tanár érdeklődésünkre közölte: a felvétel nem tanórán készült, és manipulált. Gémesi Tibor, az iskola igazgatója tudósítónkkal közölte: az ügyben tart a vizsgálat. A diákoktól azt kérték, önként jelentkezzen a hangfelvétel készítője, ami információink szerint eddig nem történt meg. (Miután a felvétel nyilvánosságra került, Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman is vizsgálatot helyezett kilátásba.)

Tudomásunkra jutott, hogy az érintett tanár, Cs. István korábban már bántalmazott diákokat, ami miatt egy alkalommal fegyelmit kapott. A matematika-fizika tanár nem kívánt nyilatkozni a korábbi esetekről, miként az iskola igazgatója sem. A Cs. István korábbi fegyelmijéről szóló információnkat sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

Négy évvel ezelőtt információink szerint a tanár fegyelmiben részesült. Cs. István ekkor az egyik jeles tanuló fülét megcibálta, majd a gyereket hátralökte. Az volt a vétke, hogy egyheti hiányzás után nem készített el egy házi feladatot. Az iskola a tanár ellen fegyelmi határozatot hozott, mérlegelve addigi munkáját és megbánását is - derül ki az igazgató egyik leveléből. Mivel a megbánás után egy héttel a tanár újabb diákot bántalmazott, az érintett szülők szerették volna elérni, hogy Cs. István - aki osztályfőnök is volt - ne taníthassa tovább gyermekeiket. A két fiú lehetőséget kapott, hogy párhuzamos osztályba járjon matematika- és fizikaórákra, és felmentést kaptak az osztályfőnöki órák látogatása alól is. "Méltánytalannak és mélységesen megalázónak tartjuk, hogy a bántalmazást elszenvedett gyerekeknek kell más osztályba menniük, a törvénysértő tanár pedig emelt fővel folytathatja munkáját" - áll abban a levélben, amit az egyik fiú szülei írtak a város jegyzőjének.

Cs. tanár úrról egyébként az a vélemény Kaposvárott, hogy jó szakember, nincs vele különösebb gond. A baj csak az, hogy időnként nem tud uralkodni az indulatain - olyankor pedig eljár a keze.

A demonstrációt figyelemmel kísérők közül egy idősebb férfi hangos "Éljen a tanár úr!" kiáltásokkal adott hangot véleményének, majd a demonstrálók távozásakor azzal biztatta a körülötte összegyűlt fiatalokat: "Kap egy üveg sört, aki hógolyóval eltalálja valamelyiküket."

Baloldali fiatalok az Eötvös Loránd Mûszaki Középiskola elõtt
Baloldali fiatalok az Eötvös Loránd Mûszaki Középiskola elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.