Lamperth lemondását követeli a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet lemondásra szólítja fel Lamperth Mónika Belügyminisztert - közölte a szervezet ügyvivője csütörtökön.

A rendszerváltás óta példa nélküli az, hogy "a rendőrséget olyan módon használják fel politikai célokra", ahogy azt az elmúlt időszakban a Medgyessy-Gyurcsány kormány alatt teszik - mondta Schiffer András sajtótájékoztatóján.

Indoklása szerint 2003 óta törvénytelenül akadályoznak meg tüntetéseket, a rendőrök pedig a hatályos jogszabályokat önkényesen értelmezik, például indok nélkül motoznak meg embereket az utcán.

Szerinte a Greenpeace környezetvédő szervezetnek a Paksi Atomerőműnél tüntető aktivistáival szemben brutális rendőri fellépést alkalmaztak. Törvénytelenül akadályozták meg a Baumag-károsultak, a Humanista Mozgalom, a Civilek a Békéért, a Lelkiismeret '88 csoport, valamint a Magyar Jövő Csoport több tüntetését - állította.

Schiffer András közölte: tudomásul kell venni, hogy ha a gyülekezéshez való jogot a rendőrség bármikor kénye-kedve szerint csorbíthatja, akkor "gyakorlatilag szabad utat engedünk a hatalmi önkénynek". Szerinte egy ponton áthágja a rendőrség a politikai elfogulatlanság kötelmét, akkor nincsen megállás.

Az ügyvivő egyebek között elfogadhatatlannak nevezte, hogy a rendőrség egy hatályon kívül helyezett jogszabály alapján tiltotta be a Baumag-károsultak tavalyi tüntetését, majd mikor ezt kiderült, arra hivatkoztak, hogy még nem kapták meg a hatályos CD-jogtárat.

A TASZ az újságíróknak kiosztott sajtóanyagban részletesen, 10 pontba szedve sorolja fel a betiltott és meghiúsított tüntetéseket, valamint a rendőrség részéről tapasztalt egyéb jogsértéseket.

Példaként szerepel a dokumentumban, hogy a rendőrség büntetőeljárást indított egy zenész ellen egyik számának provokatív szövege ellen, "a rendszerváltás óta gyakorlatilag először ízlésrendőrségi funkciót gyakorolva".

Schiffer András szerint politikai nyomásgyakorlásról van szó ezekben az esetekben, és a miniszterelnöknek meg kellene szólalnia, a kormánynak pedig nyíltan színt kéne vallania, "hogy valójában mennyiben tartják tiszteletben a jogállami szabályokat".

Azt is kifogásolta, hogy az előző kormány igazságügy- minisztere, Dávid Ibolya, az MDF-elnöke kifejezetten felszólította a belügyminisztert, hogy a "nyilas-tüntetéseket" tiltsák be, azaz "egy ellenzéki politikus (...) a Parlamentben még bujtogatta is a belügyi tárcát arra, hogy folytassa törvénysértő politikáját".

Schiffer András az MTI kérdésére azt mondta, hogy a rendszerváltás óta, azaz a gyülekezési törvény hatályba lépése óta összesen nem történt annyi ilyen jellegű jogsértés, mint amennyi 2003 eleje óta.

(MTI)

Lamperth Mónika
Lamperth Mónika
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.