Százmilliók pályáztatás nélkül

Minden második forintot szabálytalanul vagy legalábbis kifogásolható módon költött el 2000 és 2003 között a határokon túli magyar kisebbségek támogatására létrehozott Illyés Közalapítvány (IKA). A számvevőszék friss jelentésében feltárt tények az elmúlt hónapokban egyebek között bírósági feljelentést alapozott meg az IKA új vezetése részéről.

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy az IKA kisebbségi területen már fél évtizede a legjelentősebb pénzosztó alapítvány; a szinte kizárólag költségvetési összegek felett rendelkező szervezet 2000 óta 6,5 milliárd forintot gyűjtött össze, és ennek túlnyomó hányadát központi és alkuratóriumi döntések révén a szomszédos országokban élő magyar közösségek támogatására fordította. E kifizetések körül az IKA létrejötte óta viták gyűrűznek; a támogatási döntéseket időről időre botrányok kísérték. A mindenkori ellenzék nemcsak a támogatások átláthatatlanságát, hanem ezek céljait is rendszeresen megkérdőjelezte.

Az ÁSZ szerint 2000-ben és 2001-ben 1,3 milliárd forintot fizettek ki az IKA-nál szabálytalanul kiírt pályázatok nyomán, míg 2002-ben és 2003-ban - ráadásul a kötelező pályáztatások mellőzésével - további 1,5 milliárdot.

E szabálytalanságok két alaptípusra oszthatók. Az egyik az úgynevezett Illyés-kassza felhasználásának a rendszere. Ezek az állami pénzek hosszú éveken át tulajdonképpen egyfajta "feketekasszaként" működtek és a határon túli magyar kisebbségi vezetők anyaországi tartózkodásának költségeit fedezték belőle. E feladat megoldása a HTMH-ra hárult volna, amit ez "ráterhelt" az Illyés-alapítványra és az esetek túlnyomó többségében nem számlák alapján történtek az kifizetések.

Ennél lényegesen súlyosabb anomáliák mutatkoztak éveken át a kisebbségi támogatások odaítélése körül. Már annak idején is nagy port vert fel például a Székelyföldi Médiacentrum ügye. Az előző kormány idején csaknem 40 millió jutott a Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester nevéhez köthető projektre. A fő kifogás az volt, hogy a médiacentrum céljára vásárolt ingatlan lényegesen kevesebbet ért, mint a vételárként feltüntetett összeg. A 2003 márciusában létrejött új IKA-vezetés bíróságra adta az ügyet. Hasonló problémákat vetett fel a kolozsvári Easy-alapítvány is, emelynek az Orbán-kormány idején 80 millió forintot juttattak azzal a céllal, hogy az erdélyi magyar lapok terjesztését megoldják belőle. E pénzek jelek szerint a Fidesz közelinek tartott Krónika című lapnál landoltak.

Összeférhetetlenségi gondok miatt problematikusnak látszik az úgynevezett felvidéki beiratkozási program. A szlovákiai magyar tannyelvű iskolák támogatásra hivatott sokmilliós vállalkozással az volt a gond, hogy a Rákóczi Szövetség koordinálta, amelynek élén ugyanaz a Halzl József állt, aki egyidejűleg az IKA-kuratórium elnöke is volt. A pénzek egy része az akkori ellenzék gyanúja szerint Fidesz közeli szervezeteknél kötött ki. Az ÁSZ kifogásolja a Duna tévének kifizetett támogatások több száz milliót kitevő hányadát is. E támogatások egyik része azért aggályos, mert az illetékes bizottságban két Duna-tévés munkatárs is ült - vagyis összeférhetetlenség érhető tetten. Többször az elszámolások sem történtek meg teljeskörűen.

Hadnagy Miklós, az Illyés-alapítvány irodavezetője az ÁSZ-jelentéssel kapcsolatban lapunknak kifejezte örömét, mert ez szerinte számos olyan belső működési problémára hívja fel a figyelmet, aminek megoldása már évek óta lehetséges lett volna. Mint emlékezetes, a kormányváltás után az IKA Pomogáts Béla vezette új kuratóriuma csak 2003 márciusában tudott felállni, és az ÁSZ készülő jelentését menet közben két alkalommal is véleményezte. Hadnagy szerint a mostani IKA-vezetés komolyan veszi a jelentés tartalmát és az intézménynél megkezdődött a jelzett szabálytalanságok felszámolása. Úgy tudni, hogy a MeH módosításokat javasol az IKA alapító okiratában, a Külügyminisztérium pedig vizsgálódik az ÁSZ-jelentés HTMH-t érintő megállapításai kapcsán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.