Magyar támogatás az ukrán demokráciának

A magyar kormány és Magyarország támogatja az Ukrajnában kibontakozó demokratikus folyamatokat és kész a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére - biztosította szerdán Kijevben ukrajnai tárgyalópartnereit Somogyi Ferenc külügyminiszter.

A miniszter, aki előző nap érkezett munkalátogatásra Kijevbe - mint az MTI-nek telefonon elmondta - találkozott Viktor Juscsenko megválasztott elnökkel, Volodimir Litvin parlamenti elnökkel, Olekszandr Zincsenko parlamenti alelnökkel, Borisz Taraszjukkal, a parlament európai integrációs bizottságának elnökével és Julija Timosenko parlamenti képviselővel, pártelnökkel. 

A megbeszéléseken a magyar fél a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére, minőségileg új területekre való kiterjesztésére ajánlotta fel készségét. "Ebben az összefüggésben különös hangsúlyt kapott az európai uniós csatlakozásra való felkészülésünk tapasztalatainak az átadása" - mondta Somogyi Ferenc.

A külügyminiszter tolmácsolta Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin parlamenti elnök üdvözletét, továbbá személyes üzeneteiket, amelyekben a közjogi méltóságok készségüket nyilvánítják, hogy a legrövidebb időn belül Ukrajnában partnereikkel találkozzanak.

A kárpátaljai magyarság ügye - felelte kérdésre a miniszter - olyan összefüggésben vetődött fel, hogy Magyarország helyét, értékét jelentős mértékben növeli az, hogy a két szomszédos ország régóta kapcsolatban van, kettejük között pedig különös összekötő kapcsot jelent az a tény, hogy Ukrajnában nagy számban élnek magyarok és Magyarországon is él ukrán kisebbség. Az ő kapcsolatuk fontos eleme a kétoldalú kapcsolatrendszernek, és értelemszerűen az ő helyzetük javítása, igényeik kielégítése fontos tényezője lehet a kétoldalú kapcsolatok előmozdításának - mondta Somogyi Ferenc.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.