Al-Kaida: amerikai bíró tisztázta a szaúdi kormányt

Elutasította a szaúd-arábiai kormány ellen az egyesült államokbeli terrortámadásokat elkövető Al-Kaida terrorhálózat támogatásának a vádjával indított pert helyi idő szerint kedden egy amerikai szövetségi bíróság.

A New York-i és washingtoni terrortámadások áldozatainak a hozzátartozói, túlélői és a biztosítók nevében indított több milliárd dollár perértékű kereset szerint a több mint kétszáz alperes, köztük a Szaúd-arábiai Királyság, az uralkodó család, hercegek, a szaúdi elit képviselői, jótékonysági szervezetek segítették és pénzzel támogatták az Oszama bin Laden vezette Al-Kaidát, amely ennek következtében építhette ki szerteágazó hálózatát.

Rijádi illetékesek a vádakra válaszolva hangsúlyozták, hogy a terrorizmus elleni harcban megosztják értesüléseiket az Egyesült Államokkal. A washingtoni külügyminisztérium nem is helyezte az terrorizmus támogató országok listájára Szaúd-Arábiát, sőt a 2001. szeptember 11. előzményeit kivizsgáló független bizottság sem talált bizonyítékot arra, hogy az országnak közel lett volna a terrortámadásokhoz.

Richard Casey New York-i bíró a Newsday internetes honlapjának szerdai beszámolója szerint határozatában kifejtette, hogy nincs elegendő bizonyíték a szaúd-arábiai kormány, a szaúdi védelmi miniszter és a szaúdi londoni nagykövet mentességének a feloldására, arról pedig az amerikai elnök dönt, nem a bíróságok, hogy egy ország terroristának minősül-e.

A bíró elutasította az Arab Bank, az Al Rajhi Bank és a Saudi American Bank elleni keresetet is.

A felpereseket képviselő Justin Green ügyvéd fellebbezést fontolgat, noha Casey bíró 62 oldalas határozatában ugyanakkor zöld utat adott a polgári peres eljárás folytatására a terrorista vezér rokonainak a tulajdonában levő Binladen-csoport, valamint a National Commercial Bank és néhány más alperes ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.