Spanyol katolikus egyházi igen az óvszerhasználatra

Elismerte az óvszer használatának létjogosultságát is az AIDS terjedésének megakadályozásában a spanyol katolikus egyház - derült ki a spanyol püspöki konferencia szóvivőjének szerdai nyilatkozatából.

Juan Antonio Martínez Camino kijelentette: tudományos bizonyíték van arra, hogy az óvszer használatával megelőzhető a kór terjedése.

A spanyol egészségügyi miniszterrel, Elena Delgadóval folytatott megbeszélése után a szóvivő azonban arra is emlékeztetett, hogy az egyház szerint az AIDS megelőzésének változatlanul legfőbb eszköze az önmegtartóztatás és a hűség. Mint mondta, a katolikus egyház nem propagálja a kondomhasználatot, hanem ezt úgy tekinti, mint egy esetleges kisebbik rosszat. "Az óvszer nem biztonságos, hanem biztonságosabb szexet jelent" - hangsúlyozta Juan Antonio Martínez Camino, vitatva, hogy az egyház megváltoztatta volna ezzel diktrínáját.

Megfigyelők szerint azonban a spanyol egyház ily módon nemcsak fordulatot hajtott végre, hanem el is távolodott a Vatikán álláspontjától. "Az egyház - ha megkésve is - elfogadta a realitásokat. Nem maradt más hátra számára" - jelentette ki Enrique Magdalena spanyol teológus.

A római katolikus egyház hivatalos tanítása tiltja az óvszer használatát, mivel az a fogamzásgátlás eszköze.

A püspöki konferencia szóvivője azt mondta: a testület kész "együttműködni és szót érteni" a szocialista spanyol kormánnyal ebben a súlyos kérdésben.

Martínez Camino a The Lancet című orvosi szaklap egy tanulmányára hivatkozott, amely szerint az AIDS elleni küzdelemben egyaránt alkalmazni kell olyan módszereket, mint az óvszerhasználat és a szexuális önmegtartóztatás. A szóvivő novemberben, amikor a kormány az AIDS elleni harc keretében kampányt indított az óvszer népszerűsítésére, még kétségbe vonta annak hatékonyságát.

A Vatikán máshogy értelmezi az állásfoglalást

Kétségbe vonta José Luis Redardo Marchite spanyol püspök, az egészségügyért felelős pápai tanács titkára, hogy hazájának katolikus egyháza a gumióvszernek az AIDS elleni küzdelemben való létjogosultsága mellett szólt volna.

A püspök közölte: az óvszer olyan eszköz, amelyet a katolikus erkölcs helytelenít és ezért a híveknek el kell utasítaniuk. "A tudósok 40 eszközt ajánlanak az AIDS elleni küzdelemhez. Az óvszer egy ezek közül. Úgy vélem, a spanyol püspöki konferencia szóvivője, Juan Antonio Martinez Camino csak ennek közlésére szorítkozott" - jelentette ki.

A spanyol fiatalok alig 14 százaléka gyakorló katolikus

A katolikus vallás gyakorlása "szabadesésben zuhan" a spanyol fiatalok körében, akiknek alig 14,2 százaléka jár misére - derül ki egy, a spanyol munkaügyi minisztérium által közzétett felmérésből.

A magukat gyakorló katolikusnak mondó 15 és 29 év közötti spanyol fiatalok aránya 2000 és 2003 vége közötti időszakban a felére, 28 százalékról 14,2 százalékra csökkent.

A spanyol fiatalok 63,2 százaléka ugyanakkor - gyakorló vagy nem gyakorló - katolikusnak mondja magát, míg az erős katolikus hagyományú országban ez az arány a teljes lakosság körében 81 százalék.

A felmérés emlékeztet arra is, hogy 1967-ben, a Franco-diktatúra idején a spanyol fiatalok 77 százaléka volt gyakorló katolikus. Az átmenet és a demokráciához való visszatérés jegyében eltelt következő tíz évben rohamosan csökkent a vallásgyakorlók száma, így 1987-re, Spanyolország uniós csatlakozásának évére 25 százalék alá esett.

A tanulmány szerint a spanyol fiatalok túlnyomó, 83 százalékos többsége használt fogamzásgátló eszközt legutolsó szexuális együttlétekor, nagyobb részt a nem kívánt terhesség (92,5 százalék), részben a szexuális úton terjedő betegségek (36,7) elkerülése végett.

Óvszert a megkérdezettek 79,4 százaléka használ rendszeresen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.