Wekler alternatívát kér Bátaapátinak

Wekler Ferenc nem ellenzi, hogy Bátaapáti határába kerüljön az atomtemető, de a politikus azt szeretné, ha a tervnek lenne alternatívája.

Wekler Ferenc tegnap Bátaapátiban zárt körben nyolc környékbeli polgármester társaságában tájékozódott a településre tervezett atomtemetőről. A kormányfő megbízottja benyomásairól nem nyilatkozott, és további egyeztetéseket tervez.

A miniszterelnök január elején bízta meg az SZDSZ-es Wekler Ferencet azzal, hogy tegyen javaslatot a Magyarországon - elsősorban a paksi atomerőműben - képződő radioaktív hulladékok tárolóinak helyére. Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, hogy az erőmű nagy aktivitású hulladékának tárolóját a baranyai Boda külterületén, a föld felszíne alatt 200-300 méter mélyen húzódó kemény és vízzáró agyaglencsében építik meg, míg a kis és a közepes aktivitású hulladékot a Tolna megyei Bátaapáti határában, egy gránithegyben tárolnák.

A politikus megbízatását Bátaapáti és a környező települések lakói bizalmatlanul fogadták, mivel Wekler - a tervezett atomtemető helyétől tíz kilométerre lévő Mecseknádasd polgármestereként - mindeddig ellenezte a Bátaapátiban létesítendő tároló ötletét. Ugyanakkor Bátaapáti és még hét közeli település elfogadja, hogy az atomtemető itt valósuljon meg. Az atomtemető ügyében érintett települések 1997-ben megalakították a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulást (TETT), s e szervezet szakértők bevonásával ellenőrzi az atomtemető kapcsán elvégzett kutatásokat. A TETT munkájában részt vevő nyolc önkormányzat (Bátaapáti és térsége) a helybeliek megkérdezése után úgy foglalt állást, hogy az atomtemető helyét szakemberek feladata kijelölni, s ha ők Bátaapátit alkalmasnak találják, akkor ezt elfogadják. Igaz, ezért cserébe anyagi kompenzációt várnak. Ez jelenleg a kutatásra költött pénz öt százaléka, amit a települések lélekszámuk és a tárolótól mért távolságuk függvényében osztanak szét maguk között. (Az idén 170 millió jut a nyolc önkormányzatnak.)

A kompenzáció főképp a tároló létesítéséről dönteni hivatott Bátaapáti esetében jelentős: a 490 lakost számláló község az elmúlt években szennyvíz- és gázhálózatot építtetett, rendbe tette útjait és intézményeit is. Bátaapáti további pénzhez jut, ha megépül az atomtemető - a tároló működése révén ugyanis százmilliós iparűzési adóra számíthat a falu.

A TETT-ben együttműködő önkormányzatok attól tartanak: ha Wekler továbbra is ellenzi a bátaapáti tárolót, akkor elveszíthetik fejlesztési forrásaik jelentős részét. Tegnap a TETT-be delegált nyolc polgármester először találkozott Wekler Ferenccel azóta, hogy a politikus megkapta a megbízást. A bátaapáti községházán tartott megbeszélés zártkörű volt. A tárgyalás után Wekler elmondta: egyetértés volt abban, hogy a Bátaapáti határában folyó kutatást folytatni kell, meg kell vizsgálni, hogy a terület alkalmas-e kis és közepes aktivitású hulladékok tárolására.

Tudósítónk megkérdezte Weklertől: továbbra is fenntartja-e korábbi véleményét, hogy a Bátaapátiba szánt radioaktív hulladékot is inkább Bodán kellene elhelyezni. A politikus azt válaszolta: véleményét mostantól mindig a miniszterelnökkel és a kormányfő által megnevezett testületekkel osztja majd meg, s az említettek majd eldöntik, hallgatnak-e javaslatára és nyilvánosságra hozzák-e azt.

Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere baráti hangulatúnak nevezte a megbeszélést. Tőle tudtuk meg: Wekler a polgármestereket nem avatta be elképzeléseibe és kinevezésének okaiba. Ugyanakkor kijelentette: nem ellenzi a bátaapáti tárolót, de fontosnak tartja, hogy a tervnek legyen alternatívája.

Mint megtudtuk, a tervezett bodai hulladéktároló közelében lévő kilenc baranyai település vezetője is találkozni akar Wekler Ferenccel. Ez a megbeszélés várhatóan egy héten belül megvalósul.

Az atomhulladékok elhelyezésével kapcsolatos feladatok összehangolására kinevezett Wekler Ferenc annak ellenére próbált különböző hivataloktól titkárnőt és szolgálati kocsit szerezni, hogy ezek nem járnak neki. "Wekler megbízási szerződése semmilyen ellenszolgáltatási lehetőséget nem tartalmaz" - mondta az Origo hírportálnak László Boglár kormányszóvivő. Hozzátette: ha a feladat ellátásával kapcsolatban a képviselői munkán túlmenő költsége merülne fel, azt a kabinet megtérítheti. "Hogy Wekler Ferenc szakmai hivataloknál bejelentette igényét, az a megbízatásával nincs közvetlen összefüggésben" - közölte a kormányszóvivő, aki ugyanakkor úgy gondolja: szíve joga a kormánybiztosnak a hivataloknál próbálkoznia, és az ottani vezetőkön múlik, eleget tesznek-e a kérésnek.

A radioaktív hulladékok tárolóinak kutatásával foglalkozó szakemberek megvalósíthatatlannak tartják azt a korábbi, Weklertől származó javaslatot, hogy a kis és közepes aktivitású hulladékok bátaapáti helyett Bodára kerüljenek. A kis aktivitású hulladékok tárolóját ugyanis 2010-ig meg kell építeni, mert pár éven belül szűk lesz a paksi erőmű területén kialakított átmeneti tároló. Bátaapáti határában van esély arra, hogy a lerakó néhány év alatt megépüljön. A bodai tároló viszont 2010-ig semmiképp sem készül el, hiszen oda a kiégett fűtőelemek kerülnek, s azok csak megfelelő pihentetés, vagyis több mint negyven év múlva lesznek elszállíthatók Paksról. Így szakemberek szerint Weklernek tulajdonképpen nincs mozgástere, amikor azt mérlegeli, hol legyen a két hulladéktároló.

A helyiek szerint a találkozó baráti légkörû volt
A helyiek szerint a találkozó baráti légkörû volt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.