Letelepedő vállalkozások

Inkubátorház létesült a Soproni Innovációs és Ipari Parkban. A térség ipari és kutatási fejlesztését elősegítő beruházás az Európai Unió PHARE CBC-programja keretében valósult meg.

Sopron önkormányzata 2001-ben adott be pályázatokat az innovációs központ megvalósítása érdekében. Végül a PHARE CBC mintegy 708 millió forint támogatást adott, a központi költségvetés pedig 345 millió forinttal járult hozzá a létesítmény megvalósulásához.

A napokban átadott inkubátorház 4400 négyzetméter alapterületű. Az irodák mellett magában foglal egy konferencia- és négy tárgyalótermet, éttermet és más közös helyiségeket. Az irodaház ad helyet a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezeti Erőforrás-gazdálkodási és Védelmi Kooperációs Kutatási Központjának, valamit az egyetem keretében működő erdő- és fahasznosítási tudásközpontnak.

A létesítmény támogatást nyújt a kezdő, innovatív vállalkozások piaci elindulásához, átsegíti az új cégeket a kezdeti nehézségeken. A vállalkozások pályázat során elnyerhető kedvezményei közé tartoznak az alacsony bérleti és rezsiköltségek. A piaci ár harmadáért kínálják számukra a háttérszolgáltatásokat, mint például a könyvelést, az adó- és jogi tanácsadást, a pályázatfigyelést és írást, a hitel- és tőkeközvetítést.

Az első pályázatokat már elbírálták, s hat cégnek ítéltek meg támogatást. Ezek között található gyógyszerfejlesztő, weblapszerkesztő és számítógépes biztonsági rendszereket fejlesztő cég is. Közös irodát alakítottak ki azoknak a kezdőknek, akik egyelőre csupán egy íróasztalt igényelnek tevékenységükhöz.

Az inkubátorház kihasználtsága már most 80 százalékos. Működtetői azt remélik, hogy az ott folyó egyetemi kutatások olyan cégeket vonzanak az ipari parkba, amelyek a kutatások eredményeit azonnal és helyben hasznosítani tudják a termelésben. Ennek a törekvésnek az első eredményeként egy osztrák cég már helyet bérelt az egyetem kutatórészlege mellett. A vállalkozás a megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozik, s közös kutatási programokat valósít meg az egyetemi szakemberekkel.

Az ipari park iránti érdeklődés jelentősen nőtt Sopronban az inkubátorház működésének hírére. Tavaly három cég kezdett beruházást a városban, az idén újabb négy vállalkozás telepszik le termelőüzemével vagy szolgáltatóegységével az ipari parkban.

A soproni inkubátorház: a piaci ár harmadáért kínálják a háttérszolgáltatásokat
A soproni inkubátorház: a piaci ár harmadáért kínálják a háttérszolgáltatásokat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.