Ismét habzik a Rába

Ismét habzás tapasztalható a Rábán, a jelenség ma már sajnos egyáltalán nem számít különlegességnek, hiszen négy év óta szinte folyamatos - közölte hétfőn Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Szakértők állapították meg, hogy a habzást a folyó ausztriai szakaszán lévő bőrgyárak okozzák, ahonnan naftalin-szulfit kerül a vízbe" - mondta.

Hozzátette: a kémiai vízminőségi vizsgálatok szerint a kibocsátott szennyezőanyag az előírt határértékek alatt marad, a habzás azonban zavarja a horgászokat, nyáron pedig elriasztja a  Rábára érkező túrázókat.

"Egyetlen vadvízi folyónkról van szó, amelyet, úgy látszik, hiába választottak az évtized folyójának, mégsem történik semmi (...) ez a habzás egyszerűen gusztustalan" - mondta Labritz Béla.

A környezetvédelmi bizottság elnöke kijelentette: elkeserítő, hogy évek óta hiába emelik fel szavukat a habzás ellen, hiába tartanak nemzetközi konferenciákat a Rábáról, hiába ült össze  és hozott határozatot témában a magyar-osztrák határvízi bizottság, mégsem történik semmi.

"A kémiai vizsgálat ugyan nem állapított meg természetkárosítást, de az általunk megkérdezett biológusok szerint indokolt lenne egy alapos biológiai vizsgálat is, mert állításuk szerint a habzást megsínylették a vízben élő puhatestű élőlények, ez pedig kárt okoz az egész táplálékláncban" - mondta a környezetvédelmi bizottság elnöke. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.