Az MSZP tisztázni akarja a Vas megyei ügyeket

Helyi szocialisták nem sok jót remélnek attól, hogy éppen a Mozaik Klub egyik alapítója, Simon Gábor vezeti a Vas megyei - a Mozaikkal összefüggő - ügyek föltárására indult vizsgálatot. Simon azt mondja: nem elfogult.

A Vas megyei szocialista botrányban érdekelt felek meghallgatására - a helyzet tisztázása érdekében - egy héten belül összeül a szocialista párt etikai bizottsága - tudta meg lapunk. Emlékezetes: az MSZP tavaly megválasztott megyei vezetését fiktív szervezetek létrehozásával vádolja a leváltott vezetőség, az ügyben a rendőrség is nyomoz mások mellett Tóth Csaba megyei elnök és Zuschlag János, az MSZP ifjúsági szervezetének volt elnökhelyettese ellen.

Az egyre kínosabbá váló, hónapok óta húzódó ügyről Hiller István pártelnök tegnap azt mondta: nem engedhetik meg, hogy bárhol önmagába forduló szervezet legyen. "Rendet kívánunk, erős szervezetet kívánunk Vas megyében" - mondta, emlékeztetve arra, hogy az MSZP etikai bizottságát kérte föl a történtek tisztázására.

Információink szerint a vasi elnök politikai ellenfelei nem sok jót remélnek az újabb vizsgálattól, mivel szerintük a párton belüli Mozaik Klub alapító tagjai közé tartozó dr. Simon Gábor etikai bizottsági elnöktől nem várható el objektív hozzáállás az ugyancsak mozaikos Tóth Csabával szemben. Egyes vasi szocialista politikusok egyébként úgy tudják, hogy a megyei etikai bizottság által a pártból tavaly tavasszal kizártak, köztük Tóth Csaba ügyében azért húzódott el hosszú hónapokig az országos etikai bizottság másodfokú eljárása, mert az akkori bizottsági elnök, Steiner Pál szándékosan hátráltatta a vizsgálat lezárását. Névtelenül nyilatkozó vasi szocialisták állítása szerint Steiner és Simon Gábor mostani bizottsági elnök között már tavaly nyáron megszületett az a hallgatólagos megállapodás, amely szerint Steiner a vasi ügy "altatásáért" cserébe megkapja a Mozaik Csoport támogatását az országos elnökségi tagságért induló küzdelemben. Steiner Pál a szocialisták őszi kongreszszusán be is került az MSZP elnökségébe, Simon Gábort pedig a kongresszus megválasztotta az etikai bizottság élére. Ezt követően néhány héten belül lezárult a vasi ügy vizsgálata: formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezték a Tóthék kizárásáról szóló megyei döntést.

Steiner Pált tegnap nem tudtuk szembesíteni ezekkel az állításokkal. Simon Gábor lapunknak azt nyilatkozta: amióta ő az etikai bizottság elnöke, minden döntést egyhangúlag hozott meg a testület, egyetlen esetet kivéve - akkor egy ellenszavazat volt. Szerinte ez megválaszolja a kérdést, hogy elfogult-e vagy sem. Az etikai bizottságba egyébként minden megye egy-egy főt delegál, a tagok jó része már 1990 óta dolgozik a testületben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.