Tagadások, állítások Vas megyében

Tóth Csaba megyei elnök tagadja, hogy Fibisz-szervezetek alapító okiratainak hamisításával duzzasztotta volna föl az MSZP Vas megyei szervezetének tagságát azért, hogy így vegye át a hatalmat a "régiektől".

Csütörtökön a rendőrség meggyanúsított azzal, hogy részt vettem tíz hamis, illetve valótlan tartalmú okirat elkészítésében, amelyek Vas megyei Fibisz-szervezetek alapításáról szólnak. A gyanúsítással szemben ellenvetéssel éltem, és tagadtam a bűnösségemet - jelentette be tegnap Szombathelyen Tóth Csaba, az MSZP Vas megyei szervezetének elnöke. Bárándy Gergely, Tóth ügyvédje közölte: a rendőrök egy fénymásolat alapján készített írásszakértői véleményre alapozzák a magánokirat-hamisítás gyanúját.

Tóth Csaba azt mondta: a nyomozás során egyszer sem tártak elé eredeti Fibisz-szervezet alapítási jegyzőkönyveket. Hozzátette: a rendőrség birtokában lévő fénymásolt dokumentumok eredeti változata nem lett volna alkalmas új tagszervezetek bejegyzésére. Tóth azt állítja, eddig egyetlen Fibisz- vagy MSZP-alapszervezetnek az alapító jegyzőkönyvét sem hitelesítette a kézjegyével.

Tóth Csaba az ellene - valamint a Táncsics Péter vasi MSZP-alelnök, Zuschlag János, egykori Fibisz-elnökhelyettes és szocialista országgyűlési képviselő, valamint Szabó Bálint vasi Fibisz-elnök ellen - folyó büntetőeljárásról kijelentette: a párton belüli politikai ellenfelei által gerjesztett hecckampányról van szó. Bár tudósítónk kérdésére pénteken nem volt hajlandó megnevezni ellenlábasait, a korábban a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott - Hiller István pártelnöknek írt - leveléből kiderül, hogy a szombathelyi MSZP-vezérkart, jelesül Ipkovich György polgármestert, Horváth György szombathelyi MSZP-elnököt és Gyebrovszki János városi alelnököt sejti az ügy hátterében.

Az MSZP vasi létszáma 2002 óta hétszáz új taggal gyarapodott, az alapszervezetek száma tízről huszonnyolcra nőtt. Mindez felborította a korábbi erőviszonyokat, a megyei küldöttgyűlésben Tóth hívei kerültek többségbe, így nemcsak a pártba két évvel ezelőtt belépett politikus lett megyei elnök, de társai is fontos pozíciókat szereztek az elnökségben.

Tóth Csaba a látványos tagtoborzásról szólva azt mondta: nincs ebben semmi különös, de elvárja és megköveteli, hogy a pártban senki se kérdőjelezze meg a megyei vezetés legitimitását. Visszautasította azt a feltételezést, amely szerint azért igyekezett volna mielőbb megyei pártelnökké válni, hogy a 2006-os választásokig megszerezhesse a megyei MSZP-lista biztos befutó helyét. Közölte: egyéni képviselőjelöltként, a kőszegi választókerületben kívánja megmérettetni magát.

Megkerestük Szabó Bálintot, a vasi Fibisz - majd Fib - elnökét, akiről a napokban derült ki, hogy tavaly Szombathelyen megverték és megerőszakolták. Szabó - akit politikai ellenfelei azzal gyanúsítottak, hogy az erőszakról szóló hírek valótlanok - közölte: látlelet bizonyítja az erőszakot. Az ügyészség nem is vitatta a bűncselekmény tényét, az ügyben indított nyomozást is bizonyítékok hiányában szüntették meg. Arra, hogy miért nem élt panasszal a nyomozást megszüntető határozat ellen, közölte: politikai nyomásra állt el a folytatástól.

Tóth Csaba
Tóth Csaba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.