India és Kína gazdasági óriás lesz 2020-ra

Kína és India 2020-ban az Egyesült Államokkal fog versengeni a globális gazdasági elsőbbségért az amerikai hírszerzés elemzése szerint.

A Nemzeti Hírszerzési Tanács ötévente elkészített tanulmánya szerint az al-Kaida 15 év során elsorvad, a terrorszervezetet azonban kisebb, szétszórt de ugyanolyan veszélyes csoportok váltják fel. "A globális jövő feltérképezése" című elemzés a USA Today pénteki számának ismertetése szerint a jelentős globális gazdasági növekedés derűlátását azzal a borúlátó jóslattal ellenpontozza, hogy ugyanez a gazdasági fejlődés felgyorsítja az erőszakos, szélsőséges iszlám terjedését.

A Nemzeti Hírszerzési Tanács független a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), noha mindkettő székhelye a virginiai Langleyben van. A tanács állítja össze azokat a nemzeti hírszerzési értékeléseket, amelyek a 15 amerikai hírszerző szerv értesüléseit és következtetéseit összesítik. Az akkor még más összetételű Nemzeti Hírszerzési Tanács 2002. évi értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak.

A tanács a világ feltételezhető alakulása helyett négy lehetséges változatot vetít előre jelentésében:
- A világ folyását az ázsiai gazdasági terjeszkedés határozza meg.
- A globális változásokat az Egyesült Államok alakítja és szervezi.
- Felemelkedik a nyugati értékeket elutasító iszlám kalifátus.

- A félelem ördögi köre alakul ki, amelyben a terrorfenyegetések elleni agresszív fellépés mindent átható biztonsági intézkedéseivel az orwelli világ negatív utópiájához vezethet.

A tanulmány összességében pozitív képet fest arról, hogy milyen lesz a világ 15 év múlva. A világgazdaság 2000-hez viszonyítva 80 százalékkal bővül 2020-ra. Az Egyesült Államok ugyan megőrzi szerepét a világ meghatározó gazdasági és katonai hatalmaként, a glóbusz két legnépesebb államának, Kínának és Indiának a súlya azonban lényegesen nagyobb lesz.

A XX. századot Amerika évtizedének szokták nevezni, a XXI. század pedig a Kína és India vezette Ázsia évszázada lesz. Az elhúzódó jelentős gazdasági növekedés, a bővülő katonai képességek és a nagy népességszám következtében Kína és India gazdasági és katonai hatalomként gyors üzemben fog megerősödni. Az indiai-pakisztáni ellentétek, illetve a Kína és Tajvan közötti feszültség az a két terület, ahol téves döntések drága háborúkra vezethetnek az amerikai hírszerzés jelentése szerint.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.