Magánokirat-hamisítással gyanúsítják Tóth Csabát

A Zala megyei rendőr-főkapitányság magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsította meg Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei szervezetének elnökét - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Csaba ügyvédje. "Az ami most kicsiben lejátszódik itt a megyében, ez fogja meghatározni, hogy mi fog az MSZP-ben mint pártban történni az elkövetkezendő időszakban" - jelentette ki Tóth Csaba.

"A gyanúsítás szerint Tóth Csaba részt vett 10 Vas megyei FIBISZ-szervezet alapításáról szóló hamis és egyben valótlan tartalmú okirat elkészítésében, illetve Szabó Bálint terheltet támogatta abban, hogy azokat felhasználja" - ismertette a nyomozóhatóság állításait Bárándy Gergely. Hozzátette, hogy a csütörtöki kihallgatáson Tóth Csaba fenntartotta az ügyben korábban tett vallomását, de nem kívánta azt gyanúsítottként kiegészíteni.

"Bűnösségét ügyfelem tagadta, (...) semmiféle nyilatkozatot nem írt alá, és nem is biztatott senkit arra, hogy ilyet tegyen, vagy valótlan tartalmú okiratot használjon fel" - közölte a védő.

Bárándy Gergely elmondta, hogy a kihallgatás során a nyomozó hatóság általános megállapításokon túl egyetlen konkrétumot sem közölt. Szavai szerint a gyanúsítás egyetlen konkrétuma az volt, hogy az egyik belépési nyilatkozat fénymásolatán szereplő Szabó Bálint névaláírás nagy valószínűség szerint Tóth Csabától származik. Hozzátette: volt másik tíz névaláírás, amelyen Tóth Csaba szerepelt, de a szakértő megállapította, hogy azok nem Tóth Csabától származnak.

"Az írásszakértő egy rendőr őrnagy, ezért mindenképp indítványozni fogjuk egy, a hatóságtól független írásszakértő kirendelését, ugyanis álláspontunk szerint ezen szakvélemény alapján alapos gyanút megállapítani nem lett volna szabad" - hangsúlyozta az ügyvéd.

Bárándy Gergely szólt arról is, hogy ellenvetéssel éltek a gyanúsítás miatt, mert meglátásuk szerint az alapos gyanú hiányzik. A hatóság téved a jogi minősítést illetően, ugyanis a feltételezett tényállás alapján az elkövető személyét magánokirat-hamisítás vétségében legfeljebb csupán bűnsegédlettel lehetett volna meggyanúsítani.

"Ugyancsak indítványozni fogjuk a nyomozást felügyelő szombathelyi városi ügyészség, valamint a Vas megyei főügyészség kizárását a büntetőeljárásból" - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a Vas megyei rendőr-főkapitányság vezetője elfogultságot jelentett be az ügyben, amelynek indokait az országos rendőr-főkapitány alaposnak találta. "Ezek az indokok szerintünk fennállnak a szombathelyi és a megyei ügyészségek esetében is, hiszen napi munkakapcsolatban állnak azokkal, akikkel szemben a büntetőeljárás folyik"- mondta.

"Az ami most kicsiben lejátszódik itt a megyében, ez fogja meghatározni, hogy mi fog az MSZP-ben mint pártban történni az elkövetkezendő időszakban"
- jelentette ki Tóth Csaba Szombathelyen.


"Az okok arra vezethetők vissza, hogy elindultak változások a megyében, és mint minden változás, növekedés, feszültséggel jár. Ezeket a feszültségeket fel lehet oldani, de sajnos van olyan helyzet amikor a keletkezett feszültségeket egyesek próbálják politikai harccá növelni és politikai harcon keresztül eldönteni" - mondta sajtótájékoztatón.

Hozzátette: azért fordult levelében "utasítást várva" Hiller István pártelnökhöz, hogy a megyében kialakult helyzetről tájékoztassa, ám vannak olyanok, akiknek az az érdeke, hogy ezeket az információkat kiszivárogtassák.

"Kérni fogom Hiller Istvánt, tegyen meg mindent azért, hogy kiderüljön, kiknek állt érdekében, hogy az a levél amelyet részére írtam, és amelyben belső problémáinkról beszéltem, nyilvánosságra kerülhetett. Nagyon bízom benne, hogy mint eddig, ezek után sem fogja eltűrni az ilyen cselekedeteket, legyen az bárki, aki ezt elkövette az MSZP sorain belül" - mondta.

Kérdésekre válaszolva Tóth Csaba elmondta: a Hiller Istvánnak írt levél december végén született, a megyei pártirodáról továbbították azt, majd január elején egy országos elnökségi ülés előtti napon kísérő szöveggel együtt a levél másolatát tájékoztatásul megküldték az országos elnökség tagjainak is.

Hozzátette: továbbra is úgy érzi, hogy élvezi az országos pártvezetés és Hiller István bizalmát: Nem tud arról, hogy pontosan mi lesz a pártelnök által kezdeményezett etikai vizsgálat tárgya és arra mikor kerül majd sor.

Arra a kérdésre, hogy miként duzzadhatott néhány hónap alatt az addig éveken át 40-50 fővel működő kőszegi csepregi és büki MSZP alapszervezetek együttes létszáma közel 400 fősre, Tóth Csaba azt mondta: "csupán jó szervezés kellett hozzá".

"Máshol is van, más megyékben is tapasztalható az, hogy ahol komolyan veszik a pártszervezői és pártépítői munkát, ott igenis lehet eredményeket elérni" - mondta. Hozzáfűzte: 15 évvel ezelőtt Vas megyében az MSZP taglétszáma még 2500 körül lehetett, ami 2002 végére 400 főre apadt, új belépők alig voltak, jelenleg 1100 körül van a tagságuk, tehát még a felénél sem tartanak a hajdani taglétszámnak.

A politikus személyi ambícióit firtató kérdésre úgy reagált, hogy a 2006-os országgyűlési választáson a Kőszeget és környékét magában foglaló egyéni képviselői körzetben kíván elindulni, nem pályázik a megyei lista első helyére, amely vélhetően biztos bejutást jelentene a parlamentbe.

Az MTI kérdésére válaszolva Tóth Csaba kijelentette: elfogadja, hogy az MSZP-n belül testületi döntések születnek, mint a megyei küldöttértekezlet által elsöprő többséggel megválasztott megyei elnök viszont elvárja a szombathelyi szervezettől is, hogy a megyei szervezettel működjön együtt, ne vitassa a megyei szervezet legitimitását. Közölte:  megyei elnökként kötelességének érzi Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármesterének támogatását, vele is együtt kíván dolgozni, ez alapfeltétele annak, hogy 2006-ban az MSZP sikeres legyen Szombathelyen és Vas megyében is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.