Trianon-hisztéria Romániában

Mind hevesebb vitákat okoz Romániában Koltay Gábor Trianon című filmjének vetítése. Miután Mona Musca művelődési miniszter a múlt héten a filmbemutatók szervezői ellen hatósági fellépést követelt, a két személyt, akik az alkotás csíkszeredai és székelyudvarhelyi levetítését megszervezték, a rendőrség 50-50 millió lejre (1 forint = 154 lej) megbüntette.

Szerdán a filmet Marosvásárhelyen kellett volna bemutatni, de a vetítés elmaradt, mert a szervezők szerint a helyi Református Diakóniai Központ termébe az alkotásra kíváncsi ezer néző nem fért be. A közönség előtt a Vártemplomban a film rendezője mondott beszédet. Koltay rámutatott: szükség van a dokumentumfilm bemutatására, mert a korabeli eseményekről beszélni kell. A rendező sérelmezte a román hatóságok megfélemlítő intézkedéseit, és úgy vélte, a román művelődési minisztert megtévesztették. Felszólította a két pénzbírsággal sújtott személyt, hogy a büntetés ellen tiltakozzanak, és a bírságot ne fizessék ki.

- Nincs annyi rendőr Romániában, hogy megakadályozzanak bennünket véleményünk kinyilvánításában - vélekedett Raffay Ernő történész, a Trianon titkai című könyv szerzője. Tagadta, hogy az alkotás etnikumközi gyűlöletre uszítana. A Ziua bukaresti napilap szerint a román miniszter támadása annyit ért el, hogy felkeltette a figyelmet "egy egyébiránt rendkívül unalmas film iránt, amely ezáltal újabb etnikai konfliktus szikrája is lehet". A lap emlékeztetett arra, hogy a filmet tavaly már bemutatták öt erdélyi városban. Akkor a hatóságok nem tiltakoztak ellene, most azonban sikerült igazi "Trianon-hisztériát" kelteniük. Tegnap esti bejelentés szerint az illetékes erdélyi magyar szervezők úgy döntöttek: nem vetítik tovább Koltay filmjét, amíg azt nem engedélyeztetik hivatalosan, mivel a szervezők tevékenységüket "az ország törvényeinek keretében" akarják folytatni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.