"A Margitsziget jövőjéért" - Lesz-e zöld összefogás?

A hazai zöldmozgalom minden árnyalatának egyesítésére tesz kísérletet a Zöld Demokraták Szövetsége. Az Európai Parlamentben frakcióval rendelkező European Greens pártszövetség magyar tagja a Margitsziget védelme jegyében szövetkezne más zöld és környezetvédő szervezetekkel.

Több mint ezer meghívót küldött szét a Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ) "A Margitsziget jövőjéért" címmel rendezett konferenciára. A párt szakértői részletes tervet bocsátottak vitára. Javasolták a Szigeten tervezett 2006-os úszó Európa-bajnoksággal kapcsolatos közös zöld álláspont kialakítását. Ennél is fontosabbnak tartják azonban, hogy a zöldek összefogása garantálja a jövőben a "főváros tüdejének" kigyógyítását mai lepukkant állapotából.

Kopik a sziget

A zöldek egyetértenek abban: a Margitsziget hosszú ideje csöndben “kopik”. Igazi tulajdonos híján fokozatosan elhasználódik, lerongyolódik. A főváros legbecsesebb közparkjának állapota a 2006-os úszó Eb-vel kapcsolatos tervezgetés során került egyáltalán napirendre.

A korábban tervezett lágymányosi helyszínen csak milliárdokkal drágábban lehetne felépíteni a nemzetközi szabványban előírt létesítményeket. Más helyszínekről is a költségek vagy a nemzetközi sportszövetség szabványainak szigorú előírásaira hivatkozva tettek le a tervezők.

7 milliárdból 2 milliárd: anyagi kényszer

Mivel az úszószövetség számára 2002-ben megadott 7 milliárd forintos kormánygaranciát időközben 2 milliárd forintra csökkentették, 2005 elején a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda bővítése tűnik az egyetlen járható útnak – állítják a Zöld Demokraták.

A Margitszigetet fenyegető terhelés, a park várható sérülései miatt azonban nagyon sok zöld szervezet tiltakozott a terv ellen. Az idő előrehaladtával ez a tiltakozás csak erősödik.

Tények és félreértések

A ZDSZ konferenciáján kiderült: túlzottak voltak azok az adatok, amelyekre a tiltakozások egy része támaszkodott.

Nem csökkenne a közpark területe

Tény például, hogy az Európa-bajnokságig egy műugró és egy úszómedencét lelátóikkal együtt a Nemzeti Sportuszoda mai területétől északra eső telken kellene megépíteni. A mai közpark területe azonban ezzel nem csökkenne. A kiszemelt telken ugyanis egy hajdani pénzügyminisztériumi teniszpálya található, amelyet ma csak bennfentesek használhatnak. Ráadásul a hírekben emlegetett egy hektár helyett egytized hektárról van szó.

A Margitsziget elbírt már több ezres sportrendezvényt

Tévedés az az állítás is, hogy az úszó Európa-bajnokság a Margitsziget soha nem látott mértékű terhelésével járna. A Margitszigeti Atlétikai Centrum elviselt már hatezres nézőszámmal jűró öttusa-világversenyt, a Nemzeti Sportuszoda pedig ennél is nagyobb nézettségű vízilabda-versenynek adott otthont.

Sok fát meg lehetne menteni

A zöldek leghevesebb tiltakozását az váltotta ki, hogy az úszómedencék tervezett helyén nemcsak teniszpályák vannak. Körülöttük ma még 54 fa is nő, amelyek nyilván nem maradhatnának a helyükön.

A ZDSZ szakértői egyenként megvizsgálták ezeket a fákat, és úgy találták: 28-at át lehetne ültetni. Sőt, ezek átültetését - elsősorban a Sziget flórájának szimbolikus jelentősége miatt - kifejezetten el is várnák a kivitelezőktől.

Az elkerülhetetlen favágás ellensúlyozására pedig nagyvonalú megoldást ajánlanak: telepítsenek ezer darab előnevelt, 25-30 cm törzsátmérőjű fát.

Alkuajánlat: induljon el a Margitsziget példátlan fejlesztése

A Zöld Demokraták azt javasolják: a zöldek komoly garanciák mellett adjanak engedményeket. A famentés mellett legfőbb követelésük a Margitsziget minél kisebb terhelése. A garanciák mellett ahhoz is ragaszkodnak, hogy a zöld mozgalmak az úszó Eb-ért "cserébe" kényszerítsék ki a Margitsziget soha nem látott mértékű fejlesztését.

Használják a Dunát, szálljanak ki a kocsiból

A zöldek célja a Margitsziget minél kisebb mértékű terhelésének biztosítása. Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy az úszó Eb-t létesítményeinek kivitelezője minden lehetséges esetben a Dunán keresztül szállítsa a helyszínre a munkagépeket és az építési anyagot. Az építők felvonulási területe nem lehet nagyobb a fejlesztési területnél. Lehetőséget kell biztosítani a zöld szervezetek számára, hogy a kivitelezés mozzanatát ellenőrizhessék.

Követelik, hogy a résztvevők minél nagyobb része a 2006-os versenyekre is hajóval közlekedhessen. Erre a célra megfelelő lenne a Sportuszoda magasságában lehorgonyzott kikötőponton.

A zöldek tiltakoznak új parkoló építése vagy a meglévők bővítése ellen a Sziget területén. Az északi részen üzemelő parkolót P+R rendszerűvé kell alakítani, úgy, elfogadható mértékű parkolási díjjal.

Kezdjék tisztítani a Margitsziget szennyvizét

A Zöld Demokraták örömmel fogadják, hogy az úszó Eb terveiben máris szerepel az uszoda elhasznált vizének vizének biológiai tisztítása. A Margitszigetről a Dunába ömlő szennyvíznek ugyanis eddig sem és jelenleg sem tisztítják egyetlen literjét se! Az úszó Eb-ért “cserébe ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy ne csak az új létesítmény biológiai szennyvíztisztítását kell megvalósítani, hanem a Sportuszoda jelenleg is üzemelő részét is csatlakoztassák a szennyvíztisztító rendszerhez. Hat éven belül el kell érni, hogy a Margitsziget minden létesítményének szennyvize tisztítva ömöljön a Dunába.

Hatéves fejlesztési terv

A kormány milliárdokat takarít meg azzal, ha más, korábban tervezett helyszínek helyett a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát bővítik. A Zöld Demokraták javaslata az úszó Európa-bajnokság elfogadásának alapvető feltételévé teszi, hogy a következő hat éven belül a kormány fordítsa a Margitsziget fejlesztésére ezt a megtakarított összeget. A szennyvíztisztítás mellett a következő célokat sorolják fel tervezetükben:

a Margitszigeten közlekedő 26-os buszjáratot tegyék ingyenessé, a járatok nem ritkulhatnak. A dízel autóbuszokat minél előbb gázüzemű vagy elektromos üzemű autóbuszokra kell lecserélni.

A behajtási engedélyek kiadásának és meghosszabbításának szempontjait szigorítani kell. A behajtást megakadályozó kapukat úgy kell átalakítani, hogy azokat ne lehessen kikerülni.

A szigetre történő áruszállítást úgy kell megszervezni, hogy a beszállítandó árut napközben a szigeten kívül egy gyűjtőraktárban kell elhelyezni, s a gyűjtőraktárból lehetőleg egy jármű az éjszakai órákban (22-06 óráig) során szállítsa be a szigetre.

A szemetet a hajnali órákban kell elszállítani, gázüzemű járművel. Meg kell oldani a szigeten is a szelektív hulladékgyűjtést, de a gyűjtőedények illeszkedjenek a Sziget környezetébe.

Gondoskodni kell a jelenleg használaton kívül lévő, a közönség elől elzárt vagy lepusztult létesítmények felújításáról, a mindenki számára elérhetővé tételéről, a játszóterek mielőbbi Európai Uniós normáknak megfelelő átalakításáról.

A szigeten található nyilvános illemhelyeket ingyenessé kell tenni, azok tisztítását, rendben tartását folyamatosan biztosítani kell, használatukat a mozgáskorlátozottak számára is lehetővé kell tenni.

Vissza kell állítani a Margitszigeten a parkőrszolgálatot. Az alkalmazottak felvételénél részesítsék előnyben a kisnyugdíjasokat.

Tiltakozó zöldek: “Szó sem lehet róla”

A zöld szervezetek egy része számára egyáltalán nem elfogadható az úszó Eb Margitszigetre telepítése. A konferencián azt hangsúlyozták, hogy a ZDSZ által felvázolt kényszerhelyzet nem a zöldek hibájából állt elő, ezért a továbbiakban sem szabad együttműködni a kormánnyal, keményen tiltakozni kell, és kitartóan követelni a felelősök megnevezését. Nem fogadták el, hogy nem jöhet szóba más helyszín, mint a Margitsziget. Kétségesnek nevezték továbbá, hogy a Margitsziget fejlesztésére a ZDSZ által megjelölt forrás, a több milliárd forintos “megtakarítás” folyósítása kikényszeríthető lenne az ígéreteit takarékosságra hivatkozva eddig is visszavonó kormányból.

Ezekkel a szervezetekkel a ZDSZ számára reménytelen a zöld összefogás megteremtése.

Határozott támogatók

A Zöld Demokraták elképzelései mellett a velük hagyományos szövetségben működő civil szervezetek, korábbi szövetségesük, a Centrum párt, és a konferencia létrehozásában is nagy szerepet játszó, nemrég alakult zöld párt, a Környezetvédelmi Unió felszólaló képviselői álltak ki. Határozott támogatást kapott a javaslat néhány Duna-menti település polgármestereitől illetve önkormányzati képviselőitől. Látványosan kiállt mellette a konferencia két külföldi vendége is, mindketten a kormányon lévő német Zöldek tagjai, akik jelenlétükkel az Európai Zöldek pártszövetség támogatását is demonstrálták.

Akik feltűnően hiányoztak

Feltűnően hiányzott a ZDSZ rendezvényéről a hazai zöld mozgalom néhány hagyományosan befolyásos, illetve az utóbbi években megerősödött szereplője. Nem jelentek meg a többi között a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Humusz, a Zöld Fiatalok, a Greenpeace képviselői. A Zöld Demokraták szerint a Levegő Munkacsoport néhány tagja "magánemberként" megjelent ugyan, de nem szólaltak fel.

Márpedig nélkülük nehéz lenne széles zöld összefogásról beszélni.

Alternatív javaslat: vonják be a Komjádit is

A Zöldgömb Sportklub vezetője kompromisszumot ajánlott. Elfogadta a Zöld Demokraták alapállását annyiban, hogy a kormánypolitika létrehozott egy kényszerhelyzetet - nem maradt más értelmes alternatíva, mint a margitszigeti helyszín kiválasztása -, de úgy látta, ezen belül is maradt még mozgástér a Margitsziget megóvására. Felvetette, hogy a Nemzeti Sportuszodában rendezett versenyekhez a nemzetközi szabványban előírt edzési lehetőségeket a Duna túlpartján, néhány száz méter távolságban található Komjádi uszodában biztosítsák. Így szükségtelenné válna a Sziget területének csökkentése.

A Zöld Demokraták ügyvivője megfontolandónak minősítette ezt a javaslatot, de azonnal jelezte: nem biztos, hogy a nemzetközi rendezvényekre vonatkozó szabvány elfogadhatóvá tesz egy ilyen szokatlan megoldást.

Zöldstratégiák: kompromisszum vagy tiltakozás

"Működőképes javaslatok kellenek" - összegezte Droppa György, a Zöld Demokraták Szövetségének egyik vezetője a ZDSZ filozófiáját. - "Mi, zöldek semmit sem szeretünk, ami 'nagy'. Nagyon nagy nemzetközi rendezvény csak természetpusztító tud lenni" - mondta.

Igaz, az olimpia, a sport alapgondolatát szívesen elfogadják, de a látványsportpoknál sokkal jobban szeretik a tömegesen művel szabadidősportot. Állsápontja megvilágítására a korábbi olimpiák közül Barcelonát és Athént hozta fel.

Barcelonát szerettük, mert ott roncsolt területeket élesztettek újjá az olimpiai beruházások - mondta Droppa György. - Athénban éppen ellenkezőleg: sok környezetromboló építkezés zajlott az olimpiai előkészületek során. A kajak-kenu versenyekkel például madárvonuló helyeket dúltak fel, az olimpiai falu céljaira pedig a híres marathoni erdőt szemelték ki.

Mégis fel kell tenni a kérdést: okosan tették-e a görög zöldek, hogy az olimpia egésze ellen tiltakoztak? Valamit nagyon rosszul csináltak. A tiltakozó akció biztos vereséget jelentett - fogalmazott Dropppa György, aki tanácsadóként azt javasolta az olimpia előtt görög barátainak: keressenek kompromisszumokat, tárjanak elő működőképes javaslatokat, az olimpia rendezőit kényszerítsék a környezetvédők néhány követelésének teljesítésére.

Ha a zöldek mindig minden ügyet megtámadnak, egyet sem nyernek meg - figyelmeztetett Droppa. - Válasszák ki a megnyerhető ügyeket. Aztán a megnyert ügyek építsék fel a következő, eséllyel kecsegtető akciót.

Lehetséges-e összefogás egyetértés nélkül?

A kommentátor számára úgy tűnik, hogy jellegzetes torzulásokat, de lehetőségeket is hordoz magában a magyar környezetvédő mozgalom jelenlegi állapota.

Egyik oldalon kialakult és megszilárdult egy erős proteszt-szárny, amely sok kisebb, együttműködésre képes és kész szervezetből áll, és amely 2004 során eddigi legmeggyőzőbb diadalát aratta, amikor a Zengő védelmében egy eldöntött radarépítés leállítására és tárgyalásra késztette a kormányt. Ezek a csoportok a legtöbb kérdésben egységesen és kitartóan képviselhető tiltakozó alapállásnak köszönhetik belső egységüket. Legnagyobb erejük beágyazódásuk a fiatal értelmiségbe, ideológiai felkészültségük, és mozgósíthatóságuk.

A másik oldalon a Zöld Demokraták Szövetsége körül stabilizálódott egy mérsékelt, kompromisszumokat, és a környezetvédők számára is elfogadható szakmai megoldásokat kereső pólus. Mint "A Margitsziget jövőjéért" konferencia megmutatta, ez a zöldirányzat tárgyalóképes erőként kíván fellépni, a nyomásgyakorlást végső eszközként tartogatva. Legfőbb erejük szakmai felkészültségük, a Duna Kör hagyományainak köszönhető erős beágyazottságuk az önkormányzati szférában, és - egyáltalán nem utolsó sorban - a nyugat-európai zöld pártszövetség tagjaként remélt presztízsük.

A külső szemlélő számára egyértelmű: a zöldmozgalom akkor lehet sikeres, ha képes az adott ügynek megfelelően akár a mozgalmi fellépésre, az akciózásra, akár az érett és tárgyalóképes politizálásra. Mindkét szárny megkísérelheti persze, hogy idővel megszerezze azokat a képességeket is, amelyek most csak a másik oldalnak jellemzői, de gyorsabb és hatékonyabb megoldás lenne, ha képesek lennének egymással szóba állni, és egyetlen zöld ernyőszervezetbe vinnék be tudásukat, kapcsolataikat, tapasztalataikat.

A Margitsziget érdekében rendezett konferencián nem született meg az egymástól távol álló zöld- és környezetvédő irányzatok szövetsége. A zöldeknek azonban ebbe az irányba kell lépniük.

A magyar választókon nem múlik. A választók között minden valószínűség szerint jelenleg is bőven elegendő zöldszimpatizáns van ahhoz ahhoz, hogy a parlamentbe juttassanak egy életképes zöldpártot, ha az a porondra lép.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.