Szigeti színjáték

"Bár a tízéves környezetvédelmi törvény előírja, hogy a civilszervezetek az épített környezetre vonatkozó változtatásokatvéleményezhetik, a XIII. kerületi önkormányzat még saját képviselőjéneksem enged betekintést az eljárásba."

Támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a Margitsziget helyi természetvédelmi oltalom alá helyezését – áll abban a levélben, amelyet a Haraszthy László, a tárca helyettes államtitkára írt a Mozgalom a Margitszigetért Egyesülethez arra a beadványra reagálva, amelyet néhány héttel ezelőtt a civil szervezett juttatott el a szaktárcához. Ami tulajdonképpen alig kódolt válasz arra a levélre is, amelyet pár napja Demszky Gábor címzett Persányi Miklóshoz, szakmai állásfoglalást kérve a környezetvédelmi minisztertől az előtt, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását adná a 2006-os felnőtt úszó Eb margitszigeti megrendezéséhez és az ezzel együtt járó építkezésekhez.

Miért baj, kérdezheti gyerekének egészséges fejlődését kívánó anyuka, mozgásszervi panaszaira gyógyírt találó nagypapa, szimpla vízimádó és naponta kétszer edző olimpikon, ha egy úszó- és egy műugró medencével bővül az uszodákban szűkölködő Budapest kelléktára? A kérdés jogos (volna), ha a Fővárosi Vízművek a megvalósítás érdekében nem zárt volna le egy 16 ezer lakost ellátó ivóvízkutat, ha az építkezés helyszíne nem járna három hektár zöldterület igénybevételével, ha a kivájandó terület helyén nem volnának még feltáratlan romok, továbbá ha az építésügyi eljárás törvényes keretek közt zajlana. De nem zajlik, mert az akadékoskodó civileket a terület igazgatásáért felelős angyalföldi önkormányzat hetek óta elutasítja – egyelőre csak szóban. Az indoklás szerint a zöld szervezetek építésügyi eljárásba nem, csak környezetvédelmi hatósági ügybe szólhatnak bele. Bár a tízéves környezetvédelmi törvény előírja, hogy a civil szervezetek az épített környezetre vonatkozó változtatásokat véleményezhetik, a XIII. kerületi önkormányzat még saját képviselőjének sem enged betekintést az eljárásba. (Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsa épp egy évvel ezelőtt bővítette a környezetvédelmi civil szervezetek jogosítványait többek közt azzal, hogy azok nemcsak környezetvédelmi hatósági eljárásban léphetnek fel ügyfélként, de például egy nagyberuházás megkezdése előtt is, ha az építési engedélyezés során környezetvédelmi érdekek merülnek fel.)

A zöldek kijátszását szolgálja az építtetésért felelős Sportfólió Kht. december 16-án visszavont, majd aznap az angyalföldi városvezetőséghez egy másik tervre beadott építési engedélykérelme is. Az alig kozmetikázott új variáns vizsgálatához a civil szervezeteknek ismét be kell jelentkezniük az önkormányzathoz. A városnegyed vezetőségének ettől fogva újabb 30 nap áll rendelkezésére az írásbeli elutasítás megszövegezéséhez. De felesleges is azon elmélkedni, hogy az okvetetlenkedő zöld szervezetek napra pontosan mikor kapják kézhez jogfosztottságuk írásos bizonyítékát. Még ha bírósághoz is fordulnának – ismerve a hazai jurátus csigatempóját –, mire bizonyítást nyer, hogy törvénytelenül rekesztették ki őket a véleményezési eljárásból, a komplexum már állni fog.

Az, hogy a Margit-szigetre épüljön az uszoda, a fent nevezett kifogások mellett másik két szempontból is elvetendő. Az egyik, hogy egy újabb tömegeket vonzó létesítmény tovább növelné a sziget kapacitását már így is gyakran meghaladó forgalmat. Továbbá egy város fejlődésén nem segít, ha az amúgy is jól prosperáló negyedre újabb csodálnivalót aggatunk. Ahogy a leszakadt Ferencváros felzárkózásához hozzájárul az odatelepített Nemzeti Színház és Művészetek Palotája, ugyanígy egy korszerű uszoda is lendületet ad(hatna) elmaradt, vagy most születő városrészeknek. Nem beszélve arról, hogy a sportolási tevékenység gyakorlásához a távoli negyedek lakóinak nem kellene kilométereket zarándokolniuk. E koncepció egybe is eshetne a sporttárca által amúgy is tervbe vett, uszodahiányos kerületeket célzó tanmedence-bővítési programmal. Végső soron pedig abból a több mint kétmilliárd forintból, amely a 2006-os úszó Európa-bajnokság infrastruktúrájának megteremtésére szánt a kormány, kacagva lehetne akár a – Magyar Úszó Szövetség elnöke által jobb kifogás híján „csúnyának” titulált – Komjádi, akár a Szőnyi úti uszodát renoválni. Igaz, így előfordulhatna, hogy kevésbé látványos városnegyed adna otthont az eb-nek. Ez azonban fájjon a nagyra törő álmokat dédelgető úszószövetség elnökének. A sporttárca kezdheti előkotorni az eb-re készített B vagy a C verziót.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.