Az Európai Bizottság a drogfogyasztásról

Az Európai Bizottság októberben konzultációt hirdetett az új európai drogpolitikai akciótervvel kapcsolatban (2005-2008). A felhívásra 35 civil szervezet válaszolt, köztük a Társaság a Szabadságjogokért, amely számos közép-kelet európai ártalomcsökkentő egyesülettel közösen küldte el javaslatait. A bizottság néhány nappal ezelőtt megjelentette a beérkezett indítványokról készített összegzését.

Az összefoglaló szerint a beadványok változatos drogpolitikai nézeteket tükröznek, a zéró-toleranciát hirdetőktől a legalizációs elképzelésekig. Egyesek az egységes európai drogpolitika létrehozására szólították fel a bizottságot, míg mások a tagállamok szuverén ügyének tekintik a drogpolitikát. A legtöbb indítványozó szerint a szabályozásnak tudományos bizonyítékokra kell támaszkodnia. Sokak szerint a politikusok gyakran figyelmen kívül hagyják azokat az egyébként már hozzáférhető információkat, amelyek megmutatják, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

Számos javaslat szerint a ma illegális és legális drogok szabályozását egy integráns rendszer keretein belül kellene megvalósítani. A legtöbb véleményező a bűnüldözési eszközöket a drogkereskedők elleni tevékenységekre (kínálatcsökkentés) korlátozná, míg teljesen kiszorítaná a keresletcsökkentő tevékenységek közül (magyarul megszüntetné a drogfogyasztók büntetőjogi üldözését). Hiányolták a civil szervezetek az uniós drogpolitikai döntéshozatal átláthatóságát és a civil szervezetekkel való szorosabb együttműködést. Felmerült egy olyan hálózat létrehozásának a szükségessége, amely fórumot és információs csatornákat biztosít a civil szervezetek és döntéshozók között.

A keresletcsökkentés jóval nagyobb hangsúlyt kapott az indítványokban, mint a kínálatcsökkentés. A beadványozók egy része a prevencióra fektetné a fő hangsúlyt, mások az ártalomcsökkentő megközelítésre és a drogfogyasztó közösségek segítésére. Sokan aggodalmukat fejezték ki a kezelési lehetőségek korlátozott hozzáférhetőségével kapcsolatban is, különösen az etnikai kisebbségek számára. Központi problémaként merült fel a vér útján terjedő fertőző betegségek (HIV/AIDS és hepatitis B,C) prevenciójának kérdése is, elsősorban az újonnan csatlakozó tagállamok körében. Az EU egyes keleti tagállamaiban és keleti szomszédai körében katasztrófális gyorsasággal terjedő HIV-járvány megállítása sokak szerint a drogstratégia központi eleme kell, hogy legyen.

A nemzetközi kooperációval kapcsolatban elsősorban az EU-nak az ENSZ-hez és az ENSZ konvenciókhoz fűzödő kapcsolatát boncolgatták az indítványok, sokak szerint az EU-nak egységes álláspontot és fellépést kell kialakítania az ENSZ közgyűlésein drogpolitikai kérdésekben. Nagy hangsúlyt kapott ezenkívül a jelenlegi és a jelentkező tagállamok közötti együttműködés is.

A Bizottság ígéretet tett arra, hogy az összegzést még 2005 elején megismerteti az Európai Parlamenttel és a Miniszterek Tanácsával is, és kidolgozza a civil társadalommal való együttműködés jövőbeli kereteit. A Társaság a Szabadságjogokért sikeresnek ítéli az európai uniós akciótervvel kapcsolatos kampányát, mivel a Bizottság beszámolójában számos olyan gondolat visszaköszönt, melyet a TASZ beadványa tartalmaz.

Sárosi Péter, Társaság a Szabadságjogokért

A témáról bővebben: http://www.drogriporter.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.