Újraéled a lombikbébiprogram

Babák ezrei javíthatják a demográfiai statisztikát - a szak- emberek ezt várják az új népesedési kormányprogramtól. Ebben a lombikbébiprogram és a dajkaanyaság helyzetének rendezését ígérik.

Alig száradt meg a tinta a népesedéspolitikai program új felelősének megbízólevelén, széles körben érdeklődést és vitát kiváltó javaslat felkarolásáról kell döntenie. Újhelyi István gyermek- és ifjúsági kormánymegbízottat azzal kereste meg az MSZP-frakció ifjúsági munkacsoportja, hogy a hagyományos családpolitikai ösztönzők mellett a lombikbébiprogram támogatásával és a dajkaterhesség törvényi szabályozásával is ösztönözzék a gyermekvállalást. A csoport azt is kéri a kormánytól, hogy segítsen azoknak a házaspároknak, akiknek "hagyományos módon" nem lehet gyermekük. Javaslatuk szerint annak érdekében, hogy minél több gyermek jöhessen a világra, a kezelések árát kifizetné a társadalombiztosítás a rászorulóknak. Ugyanezzel a céllal megteremtenék a dajkaterhesség jogszabályi hátterét - az egyházak és a tudósok véleményét is figyelembe véve.

Újhelyi István kérdésünkre utalt arra, hogy a szakmában vita zajlik a lombikprogram anyagi hátteréről, arról, hogy indokolt-e sok esetben négy-öt kúra a siker érdekében. Ő ebben a kérdésben nem akar állást foglalni, ugyanakkor arra készül, hogy átfogó kutatást végeztet, és a szakemberek véleményét kéri a dajkaterhességgel kapcsolatban felvetődő jogi kérdésekről is. A dajkaterhesség szabályozását, illetve a lombikbébiprogram rendezését már többen, több helyen is javasolták, sőt követelték is. Igaz, nem a népesedéspolitika részeként.

Legutóbb azért került veszélybe a lombikbébiprogram, mert az egészségbiztosítónak a kórházak finanszírozásáról szóló rendelkezése alapján az intézményeknek az előző évi kezelések 98 százalékát fizeti csak ki az egészségbiztosító. Így a központok csak előjegyzésben vállalják a beavatkozást, két-három hónapos várólistákkal. Ha mindez még nem tántorította el az amúgy is megterhelő beavatkozásra vállalkozó párokat, újabb, pénzügyi akadályokkal is szembesülniük kell. Dr. Koncz János, a fővárosi Szent János Kórház meddőségi centrumának vezetője is azt mondja: az "eltökéltség" ma komoly anyagi teher. "Bár öt próbálkozást fizet a biztosító, ha azonban nincs siker, kétszázhatvanezer forintot kell a családoknak fizetniük. A kezeléshez szükséges gyógyszerek árának ötvenszázalékos támogatása is csak elméleti, hiszen a korszerű terápiák árához nem jár állami hozzájárulás, így a körülbelül kétszázhúszezer forintos gyógyszerköltségek háromnegyede is a családot terheli" - mondja a vezető, aki szerint a ma elvégzett mintegy hétezer beavatkozás kétszerese lenne indokolt.

A gyermekvállalást elősegítő másik "kényszermegoldást" - a dajkaterhességet - ma Magyarországon egyszerűen lehetetlen megvalósítani. Ennek törvényi akadályai vannak. Az egészségügyi törvény életbelépése óta, azaz immár hét éve a kérdés a sorozatos ígéretek ellenére is szabályozatlan. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) folyamatosan szorgalmazza a jogszabályi háttér rendezését, szerintük ugyanis emberi jogok sérülnek, s nem mellékesen több száz család az egyetlen lehetőséget veszíti el arra, hogy gyermeke lehessen.

- A dajkaterhességet kivették az egészségügyi jogszabályból. Külön szabályozást ígértek, amelynek 2000 januárjában kellett volna életbe lépnie - mondja Dénes Balázs, a TASZ elnöke, aki szerint egyházi nyomásra nem született jogszabály. A dajkaterhesség célja, hogy olyan nőknek is lehessen saját gyermekük, akik nem tudják kihordani magzatukat, illetve vállalhassanak gyermeket olyan párok, amelyek egyik tagja meddő. Ilyen helyzet áll elő akkor is, amikor valamilyen betegség miatt a terhesség vagy a szülés az anya életét veszélyeztetné. Ilyenkor is vállalhatná a dajkaanya a gyermek kihordását azzal a feltétellel, hogy a csecsemőt a szülés után átadja - mondta a jogvédő, aki szerint a jelenlegi helyzet súlyosan sérti az egészséghez való jogot, amelyhez a reprodukciós jog is hozzátartozik. A dajkaanya lehet a gyermek genetikai anyja is, de az is megoldható, hogy a leendő szülők ivar- és petesejtjeit egyesítik, majd így ültetik be a dajkaanya méhébe.

Egyelőre bizonytalan a demográfiai koncepció sorsa. Szekeres Imre, a korábbi népesedéspolitikai kormánybizottság titkára már a nyár végén készen állt a program beindítására, az azonban a kormány összetételének változtatása miatt késlekedik. Utóda a napokban úgy nyilatkozott: az a feladata, hogy a népesedési programot előkészítse és a kormány elé terjessze.

Öt hónapos méhmagzat mûtét közben - Paul Harris híres fotója
Öt hónapos méhmagzat mûtét közben - Paul Harris híres fotója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.