Kincset ér a Mecsekérc?

Azzal, hogy a kormányfő Wekler Ferencet bízta meg az atomerőművi radioaktív hulladék elhelyezési tervének elkészítésével, elterelődhet a figyelem egy készülő fontos privatizációról.

A sajtó az elmúlt napokban részletesen foglalkozott Wekler Ferenc új megbízatásával, amellyel a kormányfő a paksi atomerőműben keletkezett radioaktív hulladék elhelyezésének ügyét bízta a szabad demokrata politikusra. A megszólalók főképp azt furcsállották, hogy annak kell elkészítenie a radioaktív hulladékok elhelyezésének tervét, aki korábban megakadályozott egy hasonló elképzelést: Wekler bő másfél évtizede a Mecseknádasd közelébe tervezett ófalui atomtemető ellen indított tiltakozó akciót (ma ő a falu polgármestere). Amikor a szakemberek pár kilométerrel odébb, Bátaapáti határában találtak a hulladék tárolására alkalmas területet, Wekler ezt is bizalmatlanul fogadta. Ezért nehezen érthető a választás. Mások szerint viszont, ha Wekler meg tudta torpedózni az ófalui atomtemető ötletét, azt is tudja, miként kell az esetleges tiltakozókkal elfogadtatni a bátaapáti tároló tervét.

Egy az atomtemető kérdéseiben jártas szakember úgy látja, hogy Wekler kinevezésének oka nem az atomtemető létesítése körül keresendő. Fontosabb ugyanis - miként azt baranyai tudósítónknak is megerősítették -, hogy hamarosan privatizálják az atomtemető helyének kutatásában oroszlánrészt vállaló Mecsekérc Rt.-t. A vállalatról néhány hónapja választották le a volt pécsi uránbányászat környezeti hatásainak kezelésére létrehozott céget. A Mecsekérc, amelyet ismereteink szerint valószínűleg a menedzsment vásárolhat meg, rendelkezik a nagy aktivitású hulladékok - így a kiégett fűtőelemek - a baranyai Bodán lévő tárolójának kutatási jogaival. Itt három év alatt öt és fél milliárd forintnyi közpénzt költenek vizsgálatokra. A másik, a kis és közepes aktivitású hulladékok (mint a paksi eszközök, ruhák) számára tervezett tárolóhelyen 2008-ig 14 milliárd forintnyi kutatási program valósul meg. Ennek a helyszínét még keresik, s ez lesz valószínűleg Bátaapáti. A két beruházás gazdája az állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. A társaság a munkák 70 százalékát a Mecsekérc Rt.-től rendelte meg.

Az ÁPV Rt. már tavaly eldöntötte, hogy értékesíti a Mecsekérc Rt.-t. Aki megveszi a kilencven munkatársat foglalkoztató rt.-t, a következő években tízmilliárdokban mérhető és költségvetési forrásokból finanszírozott munkákra számíthat. Hiszen ha a kutatás sikeresen lezárul, elkezdődhet a bodai és a bátaapáti tároló építése, ami újabb megrendeléseket jelent. A 2010-ig megépítendő bátaapáti tároló kivitelezése 20 milliárdba kerül, a 2047-ig befejezendő bodai tároló költsége ennek a többszöröse. A paksi erőmű évente 20 milliárdot tesz a Központi Nukleáris Alapba, s ez a pénz arra hivatott, hogy megépítsék belőle a két tárolót, és fedezzék a paksi erőmű későbbi bontásának költségeit. E munkákra az egyik legnagyobb esélyes a Mecsekérc. A tulajdonos biztos piacot vásárol.

Az ÁPV 2004-es üzleti tervében jelent meg - az állami pénzekből fedezett bányabezárási profiltól megtisztított - Mecsekérc magánosítási terve, ám a leválás elhúzódása miatt az eladás 2005 első felére maradt. A 280 milliós jegyzett tőkéjű cég saját vagyona - az ÁPV sajtóosztályának közlése szerint - 450 millió, idei várható eredménye 62 millió forint. Úgy tudjuk, várhatóan egy hónapon belül kiírják a cég értékesítésének tenderét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.