Kisvárosok a város szélén - Az elszakadók nyernének?

A külső kerületek anyagilag jobban járnának az önállósággal, mégsem akarnak teljesen elszakadni Budapesttől.

Előváros, önálló település, ügyfélszolgálatként működő elöljáróságok - számtalan változat készült az elmúlt 15 évben Budapest térképének átszabására, a kétszintű - a városházából és 23 vele egyenrangú kerületből álló - közigazgatásának megváltoztatására. A kerületek önállóvá tétele nem egyszerű feladat, nem elég a Budapest táblát máshová elhelyezni. A főváros és kerületei ezer szállal kötődnek egymáshoz, több városrészben (Csepelen, Újpesten) mégis felvetődött a különválás lehetősége. Az önállóvá - vagy önállóbbá - válás indoka a pénz; több külső kerület önálló településként nagyobb kasszát kezelhetne, mint most.

Agyrémnek tartja egy teljesen önálló Újpest kialakításának gondolatát Derce Tamás polgármester. - A hármas metrót nem lehet a határon, az északi összekötő vasúti hídnál visszafordítani - említ egy gyakorlati példát. Derce szerint - aki korábban kidolgozott egy elővárosi gyűrű kialakítására vonatkozó koncepciót - törvényben kellene meghatározni, mely feladatok maradnának fővárosi kézben, és mely ügyeket kellene a nagyobb önállósággal rendelkező elővárosokra bízni. A polgármester szerint csupán a feladatok újragondolása több hónapos szakértői munkát és egyeztetést igényelne, emellett tucatnyi törvényt kellene módosítani.

Az egyik legfontosabb feladat a kerületben található, de a főváros kezelésében lévő területek szétosztása volna. A városházához tartoznak a forgalmasabb főutak, valamint azok az utcák, amelyeken BKV-járat közlekedik, a mellékutcák fenntartása pedig a kerületek feladata. Ez esetben is több megoldás jöhet szóba: lapunk tud olyan szakértői tanulmányról, amely azt javasolta, hogy az önállóság útjára lépni akaró városrész vegye át a fővárosi utak kezelését, és áldozzon maga pénzt a fenntartásukra - így is jobban járna. Derce szerint, egy másik megoldást alapul véve, törvényben kellene meghatározni, mely területekre ki - az egységes vezetésű főváros vagy az önálló előváros - készíthessen kizárólagos joggal szabályozási tervet. - A majdani, Újpestet is érintő Munkás körút vonalán például a főváros nem írt elő beépítési és változtatási tilalmat, a kerületnek pedig nincs joga ezt megtenni, ezért a tervezett útszakasz útjában lévő területek beépültek.

Az elővárosi gyűrű kialakítása során is megmaradnának olyan feladatok, amelyekért kizárólag a főváros felelne. Derce idesorolta az árvízvédelmet (amelynek előkészítési teendőit a törvény jelenleg a kerületekre bízza), a kórházak fenntartását, a szennyvíztisztítást, az energiaellátást vagy a panellakótelepek felújítását. A polgármester hangsúlyozta: egy esetlegesen önállóvá váló Újpestnek "csak olyan feladatokat volna szabad átvennie, amelyeket el tud végezni, és jobban csinálná, mint a főváros".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.