Gyurcsány Ferenc hárommilliárd eurót vár

Magyarországra az idén hárommilliárd eurónyi működőtőke-befektetés érkezik, s ez az utóbbi évek legjobb teljesítménye, jelentette ki a miniszterelnök a nyíregyházi Electrolux gyár avatásán.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap Nyíregyházán átadta a svéd érdekeltségű Electrolux új hűtőgépgyárát. Avatóbeszédében elmondta, hogy ebben az évben hárommilliárd euró nagyságú működő tőke érkezik hazánkba, de jelentős a magyar tőke exportja is. Ezek a sikerek annak köszönhetők, hogy a magyar befektetés-ösztönzési rendszer és a pénzügyi-gazdasági szabályozás egyre versenyképesebb.

A kormányfő beszédében azt mondta: az Electroluxot hazájában, Svédországban amiatt bírálják, mert külföldön, Magyarországon fejleszt. Hozzátette: ha Magyarország nem tud versenyképes maradni az elkövetkező tíz-tizenöt évben, akkor más országok lesznek a fejlesztések célpontjai. Gyurcsány hangsúlyozta: az Electrolux új beruházása nem csupán egy összeszerelő üzem létrejöttét jelenti, hanem élénkíti a régió gazdaságát is: közvetlenül munkát ad hatszáz embernek, közvetetten - több észak-alföldi beszállító cégen át - ennél jóval többnek.

A miniszterelnök Nyíregyházán nemzetközi együttműködésről tárgyalt Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint a romániai Szatmár és Hargita megye vezetőivel. Erről szólva Gyurcsány Ferenc a sajtónak kifejtette: támogatja az érintett megyéknek azt a kezdeményezését, hogy a romániai Szatmárnémeti és Nagybánya irányába vezető 49-es főutat M49 néven fejlesszék gyorsforgalmi úttá. Mint mondta, a kormány hozzájárul ahhoz, hogy az útkorszerűsítés tervezése idén tavasszal elkezdődhessen. (A beruházás mintegy 75 milliárd forintba kerül, megvalósítását 2015-ig tervezik.) Gyurcsány Ferenc hozzátette: támogatja azt is, hogy a Hargita megyei Tusnádfürdőn oktatási, képzési és konferenciaközpontot létesítsenek, és a magyar kormány hozzájárul a mintegy 700-800 millió forintos beruházás forrásainak előteremtéséhez. A létesítmény tervezett helyszínén közösen vásárolt telket Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hargita megye, az építkezés a tervek szerint 2006-ban kezdődik.

Tavaly februárban kezdõdött a nyíregyházi gyár alapozása
Tavaly februárban kezdõdött a nyíregyházi gyár alapozása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.