Afrika-csúcs mély válságokról

Csak beszélnek vagy tesznek is valamit? - latolgatják az Afrikai Unió (AU) tegnap kezdődött, kétnapos csúcstalálkozója láttán. A gaboni fővárosban a három nagy válság - az elefántcsontparti belháború, a kongói válság és a darfuri nyomorúság - lesz a fő téma. Mindhárom ügykörben készül több papír, sokadik új kezdeményezés. Sőt, külön találkozik a kongói és a ruandai elnök Libreville-ben, hogy véget vessen az emberemlékezet óta zajló háborúskodásnak.

Az 53 tagállamból álló, 2002 óta létező AU küldött ezerkétszáz békefenntartó katonát a szudáni Darfurba, de a vállalkozás beismerten meghaladja a szervezet erejét. Ezért az AU szóvivője külső segítséget kér. Desmond Orjiako általában is fontosnak tartotta hangsúlyozni: - Az, hogy a saját problémáinkra saját, afrikai megoldást keresünk, nem jelenti, hogy a világ magunkra hagyhat bennünket.

Kérdés persze, hogy a szökőár láttán Ázsiába áramló segítség nem apasztja-e tovább az Afrika iránti anyagi szolidaritást. Az idén több fontos világkezdeményezés készül a globális szegénység leküzdésére. A hárompontos programban csak a harmadik helyen áll a segélyezés, amelyet ezentúl "tiszta" kormányzáshoz és hatékony felhasználáshoz is kötnének. A másik két szegénység elleni lépés többet ígér: egyfelől elengednék a szegény államok adósságait, másfelől a gazdag országok megnyitnák piacaikat az afrikai élelmiszertermékek előtt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.