"Wekler Ferenc politikus, nem szakember"

A kormányfő Wekler Ferencet bízta meg azzal, hogy készítse elő az atomerőművekben keletkező radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének tervét. Brezsnyánszky Károly, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója szerint az SZDSZ-es Wekler politikus, nem szakember.

A paksi erőműből származó kis és közepes radioaktivitású hulladékok elhelyezésére szolgáló atomtemetőt először a Baranya megyei Ófalu mellett akarták felépíteni a nyolcvanas években, a helyiek azonban - Wekler Ferenc hathatós közreműködésével - megvétózták a tervet. Ezután kezdődtek kutatások a közeli Bátaapáti mellett, ahol erre a tevékenységre az előkészítő munkálatokkal együtt máig több mint 12 milliárd forintot költöttek el. A most kinevezett Wekler feladata a kutatási koncepció kidolgozása és a helyszín társadalmi elfogadtatásának segítése lesz.

Brezsnyánszky Károly, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója Wekler Ferenc kinevezéséről lapunknak azt mondta: Wekler politikus, nem szakember. A társadalmi elfogadtatás érdekében sokat tehet, de az atomtemető helyszínének kiválasztásához nem ért, ezt szakemberekre kell bízni. Hozzátette: Bátaapáti mellett évek óta végzik a kutatásokat, a helyszínt a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kutatói mellett a hazai hatóságok is alkalmasnak találták, így annak felülvizsgálatára nincs szükség. Egy újabb, évekig tartó kutatás ismét milliárdokba kerülne, és nem biztos, hogy eredményes lenne, hiszen nem könnyű megfelelő helyszínt találni. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a 2008-as határidőről sem. Kérdésünkre, hogy mit gondol Wekler azon korábban tett kijelentéséről, hogy nem is kellene ilyen tároló, és a kutatásokat (akkor Ófaluban és Üveghután) végző szakembereket megvették, Brezsnyánszky Károly azt mondta: nagyon rosszindulatú és abszurd ez a feltételezés, hiszen ebben az esetben külföldi szakembereket és a hazai hatóságokat is meg kellett volna vesztegetni. Hozzátette: az atomtemető helyszínének kiválasztása szakmai kérdés, elfogadhatatlan, ha valaki politikát akar csinálni belőle.

Ehhez tartozik: az atomtörvény értelmében a kutatásokra és az esetleges építkezésre fordított pénz mintegy öt százaléka ilyen esetekben az érintett önkormányzatok markát üti. Ezek szerint a most szóban forgó települések eddig úgy 600 millió forintot kaptak.

Az MSZP egyfajta politikai alkunak tekinti Wekler kinevezését, aki nemrégiben lemondott az Országgyűlés alelnöki tisztségéről. Ennek oka az volt, hogy állami támogatást vett föl szőlőtelepítésre. Wekler szőleje egyébként a tervezett atomtemető közelében van. Az SZDSZ politikusai lapunk kérdésére nem kívánták kommentálni Wekler új megbízatását.

Egy generátor hűtőrendszerének hibája miatt vasárnap leállították az osztrák határhoz közeli cseh temelíni atomerőmű egyik reaktorát. Az atomerőmű szóvivője szerint négy-öt napra lesz szükség a hiba megállapításához. Az atomerőmű két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, orosz tervezésű reaktorának építése a nyolcvanas években kezdődött, és bár később biztonságukat amerikai technológiával javították, gyakran fordul elő műszaki hiba. Tavaly az atomerőmű egyes blokkja 16 napig, a kettes 21 napig állt terven kívül, vagyis valamilyen meghibásodás miatt. Mindez 4,55 milliárd koronával (149 millió euró) csökkentette az üzemeltető bevételét. Az osztrák határtól 35 kilométerre fekvő atomerőmű többször okozott feszültséget a két ország között.

Bátaapáti madártávlatból
Bátaapáti madártávlatból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.