Nagyot nőtt az MNB iránti bizalom

A lakosságot egyre jobban érdekli az euró bevezetése, miközben erről élesen eltérnek a vélemények. A korábbi 29 százalék helyett 65 százalék bízik az MNB szakszerűségében.

A Magyar Nemzeti Bank felkérésére a TÁRKI Társadalomkutató Intézet tavaly októberében végzett személyes megkérdezésen alapuló, 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatást az MNB lakossági megítéléséről, tevékenységi körének ismertségéről és az euró-bevezetéssel kapcsolatos várakozásokról.

Euró: növekvő érdeklődés

Az euró bevezetését növekvő érdeklődés, de nem osztatlan támogatás övezi. A többség (71 százalék) tudja, hogy kötelező bevezetni az európai valutát, sőt tisztában van azzal is, hogy ennek pénzügyi-gazdasági feltételei vannak (67 százalék). A maastrichti kritériumok közül a legismertebb az infláció leszorításának kikötése.

Az elmúlt évek többszöri céldátum-változtatása nyomán a közvélemény bizonytalan a várható dátummal kapcsolatban. A megkérdezettek 38 százaléka 2010-re tette az eurózóna csatlakozás időpontját, 24 százalék jelölte meg 2008-at és nagy az egyéb dátumok közötti szóródás is.

Hosszú távon optimisták az emberek: a lakosság csaknem fele minden területen javulást vár, a többség az életszínvonal emelkedésével (75 százalék), gyermekük lehetőségeinek bővülésével (75 százalék) és a bérek emelkedésével (73 százalék) számol.

Bizalom az MNB iránt

A lakosság 65 százaléka megbízik az MNB döntéseinek szakszerűségében és megalapozottságában, ez az arány tavaly még csak 29 százalékos volt. A jegybankot jelenleg hitelesebbnek tartják a bíróságoknál, a Pénzügyminisztériumnál és a parlamentnél.

A pénzintézet függetlenségével kapcsolatos tájékozottság 10 százalékponttal nőtt tavaly óta: ma már a lakosság 42 százaléka van tisztában azzal, hogy a jegybank nem tartozik semmilyen intézmény (PM, kormány) alá.

Tavaly kiugróan nagy jelentőséget tulajdonítottak az emberek a jegybank kereskedelmi bankok fölötti ellenőrzési funkciójának. A legtöbben úgy vélték, hogy ha nem lenne MNB, akkor a kereskedelmi bankok csak saját érdekeiknek megfelelően működnének - ezzel a válaszadók kétharmada értett egyet.

A megkérdezettek 62 százaléka értékelte úgy, hogy az MNB tevékenysége nélkül nagyobb lenne az infláció.

(euro.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.