Bundagyanús pályázatok

Több fővárosi közbeszerzési pályázat kapcsán is gyanús összefüggéseket, bundát emlegetett a városházi ellenzék. Legutóbb az utcabútortender kavart hullámokat: a nyertesek a fővárosi közterületeken az egységes városképbe illő utcabútorokat telepítenek, cserébe pedig ingyen hasznosíthatják az ezeken lévő reklámfelületeket. A Fidesz-MKDSZ-frakció letétbe helyezve "előre borítékolta" a feltételezett nyertes nevét. Azt hangoztatták: a tízmilliárd forintot is megmozgatni képes pályázatot "egy, legfeljebb két cégcsoportra" írták ki. Kifogásolták, hogy nem a május 1-jétől érvényes európai uniós közbeszerzési szabályok szerint zajlott a kiírás. A várost vezető koalíció ezzel szemben úgy érvelt: a gyors tenderkiírással több milliárd forint közpénz megspórolása árán válhatnak korszerűbbé a fővárosi utcabútorok. A Fővárosi Közgyűlés végül három kategóriában, három cégcsoportot nyilvánított győztesnek. A szerződést a tervezett, tavaly év végi határidőre nem sikerült megkötni.

Heves ellenzéki bírálatok érték az Erzsébet híd korrózióvédelmi munkáira kiírt tendert is. Deák András azt állította: 300 millió forinttal drágább a tenderen győztes pályázat a korábbi ajánlatoknál. Az ellenzéki képviselő szerint "bevett szokás", hogy a cégek kartellekbe tömörülnek a fővárosi megbízatások elnyerésére.

Alig több mint egy éve a fővárosi közigazgatási hivatal törvényességi kifogással élt a Fővárosi Közgyűlés azon döntése ellen, amellyel közbeszerzési eljárás nélkül bízta volna meg az Enviroduna Kft.-t a budapesti csatornázási fejlesztések elvégzésével.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.