Röviden

Kőszeg az év települése

A Magyar televízió Főtér című műsorának nézői Kőszeget választották az év településének. (MTI)

Bácsfi emlékezhetA rendőrségnek a gyülekezési törvény alapján nincs hatásköre a Bácsfi Diána vezette Magyar Jövő Csoportnak Szálasi Ferenc születésnapja alkalmából az új köztemetőben tervezett hungarista megemlékezése ügyében - közölte a rendőrség. Bácsfi Diána december 29-én jelentette be, hogy mozgalma január 6-án szeretne megemlékezni Szálasiról. A BRFK december 30-i határozata szerint a gyülekezési törvény értelmében a helyszín nem minősül közterületnek, így a BRFK-nak nincs hatásköre a rendezvény tiltásával, illetve tudomásulvételével kapcsolatban. A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Rt. szolgáltatási főosztályvezetője az MTI kérdésére úgy fogalmazott: "Ha nem történik rendbontás, nem avatkozhatunk be." Somogyi Tibor szerint a Rákoskeresztúri temető "korlátozott közterület", mert a részvénytársaság a fővárosi önkormányzat tulajdonában van ugyan, de a temetők már az rt. tulajdonát képezik. Demszky Gábor főpolgármester mindenesetre ma megbeszélést folytat Gergényi Péter rendőrfőkapitánnyal és Simóka Kálmánnéval, a BTI Rt. vezérigazgatójával. (Hírösszefoglalónk)

Törlesztik a diákhiteleketA Diákhitel Központ ügyfelei közül január 1-jétől huszonhétezren már jövedelemarányosan törlesztenek, az első határidő idén január 5. - közölte tegnap Őri András kommunikációs igazgató. Elmondta: az érintettek hallgatói jogviszonya 2003. december 31-ig megszűnt, s a jogszabály értelmében a törlesztés harmadik évében már jövedelemarányosan kell visszafizetni a hitelt. Az érintetteket a társaság még tavaly decemberben, levélben értesítette az idei évben fizetendő összeg nagyságáról, nekik a levélben meghatározott összeget kell 2005-ben havonta, először január 5-ig majd ezt követően minden hónap 5-ig, átutaltatni. A többi, mintegy 25 ezer törlesztőnek 2004. január 1-je után szűnt meg a hallgatói jogviszonya, ezért ők 2005-ben, minden külön értesítés nélkül, egységesen, havonta 3420 forintot kötelesek törleszteni. (MTI)

Pert vesztett a Magyar NemzetJogerősen pert nyert Meruk József újságíró a Magyar Nemzet ellen kedden - közölték a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán. A Fővárosi Bíróság ítélete szerint személyiségi jogot sértő Bayer Zsoltnak a lapban közölt írása, amely szerint a felperes ügynök volt az előző rendszerben. A bíróság kötelezte az alpereseket, a cikk íróját és kiadóját negyedmillió forint nem vagyoni kár megfizetésére, és az ítéleti rendelkezés közlésére, továbbá eltiltotta őket a további jogsértéstől. Meruk József évtizedeken át külpolitikai újságíró volt. A rendszerváltás idején közreműködött a szocialista párt választási kampányában, az 1990-es években előbb a Kurír című napilap főszerkesztő-helyettese, majd a Reform című hetilap főszerkesztője volt. Ő utalt először arra 2002 júliusában, hogy egy vezető fideszes politikus - mint később kiderült, Pokorni Zoltán - édesapja együttműködött az állambiztonsági szolgálattal a rendszerváltozás előtt. (MTI)

Az MSZP zöldkommandót akarA szocialista párt szerint 2005-ben meg kell kezdeni a zöldkommandó létrehozását - mondta Orosz Sándor, az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője tegnap. A zöldkommandó egy olyan, bírságolási erővel rendelkező szervezet lenne, amely az utcát járva, bejelentésre, vagy hivatalból eljárva azonnal intézkedhet - mondta a politikus. A kommandó megállíthatná, ellenőrizhetné és megbírságolhatná a például tisztázatlan eredetű hulladékot szállító autót. Közölte: a kommandó 2006. január 1-jétől működhetne, hatásköre a környezet és a természet bármely szennyezőjének felderítésére kiterjedne. (MTI)

Zuschlagék nem jelentek meg a kihallgatásonElmaradt a magánokirat-hamisításban való bűnsegédlettel gyanúsított szocialista politikusok meghallgatása a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon, mert a beidézett első két személy, Tóth Csaba, az MSZP Vas megyei elnöke és Zuschlag János volt Fibisz-elnökhelyettes, volt országgyűlési képviselő nem jelent meg. 2003-ban Kőszeg- Bük-Csepreg térségében a vasi - akkori nevén - Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták 10 községi alapszervezetet hoztak létre. A megyei tisztújításra készülő, régi és új tagokra szakadt ifjúsági szervezet két elnökjelöltjének egyike, Szabó Bálint a gyanú szerint feltehetően fiktív alapszervezetek létrehozásával kívánt szavazattöbséghez jutni. Korábbi közlés szerint a hamisított jegyzőkönyveket Zuschlag János és Tóth Csaba aláírásával hitelesítette. (MTI)

TASZ: törvénysértésre szólít fel LamperthNyílt levélben kéri Lampert Mónika belügyminisztert és a vezetése alatt álló tárcát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a jogszabályok és alkotmányos jogaink tiszteletben tartására. A TASZ szerint a belügyminiszter szembehelyezkedett az Alkotmánybíróság (AB) júniusi döntésével, amelyben az AB megsemmisítette a vagyonőröknek azt a jogát, hogy az általuk védett területen bárkinek a csomagját, járművét átvizsgálhatják. A kérdés szabályozása helyett a tárca - áll a TASZ levelében - a határidő lejárta után törvénysértésre szólít fel. Mint arról tegnap beszámoltunk, a Belügyminisztérium és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöksége szerint a helyzet csak annyiban változott, hogy az intézkedő vagyonőröknek körültekintőbbnek kell lenniük, és jobban kell ügyelniük arra, hogy az általuk ellenőrzöttek személyes adatait illetéktelenek ne ismerhessék meg. (F. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.