Petárdaügy: valami készül

Pontosan nem tudni, hány sérültje volt a szilveszteri petárda- és rakétazápornak, de állítólag csupán tizedannyi, mint korábban, amikor egyáltalán nem volt szabad ilyen eszközöket vásárolni és használni.

A Belügyminisztérium közlése szerint tizenhat, az Országos Mentőszolgálat szerint tíz, az ORFK szerint három súlyos, de legalábbis "említést érdemlő", személyi sérüléssel végződő petárdabaleset történt szilveszter éjjelén. Ami biztos: Dunaújvárosban egy fiatalembernek a feje mellett felrobbanó petárda okozott súlyos szemsérülést, Budapesten pedig leszakított egy fület egy ismeretlen típusú pirotechnikai eszköz. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nagy valószínűséggel sok sérült taxival vagy a barátai autóján jutott el a legközelebbi baleseti ügyeletre, s talán soha nem tudjuk meg, pontosan hányan sérültek meg az év végi petárdaőrületben.

A rendőrség országosan 153 bejelentést kapott "petárdázás" miatt. Százhárom esetben intézkedtek a helyszínre küldött járőrök, a többinél általában azért nem, mert mire a helyszínre értek, már nem lehetett kideríteni, hogy kik durrogtattak. Országosan 52 szabálysértési és három büntetőeljárás indult pirotechnikai eszközök mások testi épségét, illetve vagyonát, valamint állatokat veszélyeztető használata miatt. A rendőrségen három súlyos sérültről tudnak. Két ingatlanban keletkezett kár: egy lakásban kisebb tüzet okozott, egy másiknál pedig az ablakokat verte ki az éjféli rakétazápor. A kár a két esetben együttesen sem haladja meg az 50 ezer forintot.

Lamperth Mónika döntését, hogy tudniillik az év első napján utasította a BM apparátusát, készítsék elő a szilveszteri petárdahasználatra vonatkozó rendelet szigorítását, üdvözölte az MDF fővárosi frakciója. Szőke László szerint különösen azért volt visszatetszést keltő a Budapesten lezajlott szilveszteri csillagháború, mert az európai országok többségének vezetői a délkelet-ázsiai természeti csapás áldozataira tekintettel visszafogott ünneplésre hívták fel polgáraikat.

Azt, hogy pontosan miben áll majd a rendelet szigorítása, még nem tudni. Orodán Sándor belügyi szóvivő szerint nem tervezik a visszatérést a "teljes tiltás időszakához". Emlékeztetett rá, hogy korábban, mikor még tiltották petárdák birtoklását és használatát, milyen éles bírálatok érték az éppen hivatalban lévő kormányokat amiatt, hogy míg máshol elképzelhetetlen a szilveszter petárdák robbanása nélkül, nálunk (és már szinte csak nálunk) tiltják ezeknek az eszközöknek a vásárlását. A tiltás éveiben tízszer ennyi személyi sérüléses petárdabaleset történt, mint a pirotechnikai eszközök használatát ideiglenesen, kizárólag szilveszter éjjelén engedélyező rendelet hatálybalépése óta.

Orodán azt mondta: a tárca - vélhetően más tárcákkal közösen - olyan előterjesztést készít majd, amely e termékek behozatalának, forgalmazásának és használatának egyidejű szigorításával minden érintettet a vonatkozó szabályok pontos betartására kényszerít. Számos baleset azért következett be, mert a fiatalok nem tudták, hogyan kell szabályosan, főleg pedig biztonságosan kezelni ezeket az eszközöket, noha a kereskedőknek valamennyihez mellékelniük kellett volna egy magyar nyelvű használati utasítást.

Több mint kétmilliós kárt okoztak a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-nek a szilveszteri petárdázók - közölte lapunkkal a cég szóvivője. Szegedi Péter elmondta: az óévbúcsúztatás éjjelén kilencvenhat narancssárga utcai szemetesedényt rongáltak meg, ebből huszonnyolc teljesen elégett. Nem kímélték a szelektív hulladékgyűjtő konténereket sem, ezek közül kettőt tettek tönkre. Szegedi megjegyezte: tavaly elenyésző kárt okoztak a petárdázók, a robbantgatás legalizálása előtt pedig szinte mérni sem lehetett az efféle veszteségeiket.

Szilveszteri emlék: petárdagyújtás
Szilveszteri emlék: petárdagyújtás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.