Házgyár helyett házak a gyárban

Félszáz loft, azaz egykori gyárépületben kialakított egyterű, nagy belmagasságú lakás került piacra az idén Budapesten, ahol most jelentették be a legújabb ilyen beruházás indítását a vizafogói Rive rside Apartmanház mellett.

Az egyelőre csak filmekben látott, szerencsésebbek által New York-i, vagy londoni művészismerősük otthonaként megismert loftokat a budai és a pesti oldalon egyaránt négyszázezer forint körüli áron dobták piacra. Budán a Goldberger-gyár falai közé tervezett hat darab, 150-200 négyzetméteres loft a teljes Sun Palace lakópark védjegye lett. A különlegességre vágyó és a bővülő lakáskínálatból egyre inkább válogatni tudó vevőket a tervezők a műemlék gyárépületből áradó sajátságos hangulattal nyerték meg. A kétszázhetven Sun Palace-os lakás még csak látványterven létezik, de a szerződéskötések jó ütemben haladnak az átlag 350 ezer forintos négyzetméteráron kínált hagyományos lakásokra is, míg a 390-400 ezres loftok felét is eladták már.

Az izraeli Engel-csoport az amerikai óriással, a Heitmannal közös beruházása az első loftokat kínálja a budapesti piacon, de már a sarkukban az újabbak. A szintén több milliárd eurós tőkét mozgató GTC magyar cége is belekóstol a loftokba. A tavaly átadott 443 lakásos Riverside Apartmanházról ismert cég megbízottja, az Otthon Centrum két hete értékesíti a hajdani gázgyár épületébe tervezett negyvenöt loftlakást, a kétszintes otthonokat, a nagyteraszos tetőtéri penthouse-okat, az irodákat és az épülethez kapcsolódó ház lakásait. Az ingatlanok harminc százalékára már előszerződést kötöttek, bár a munkálatok még el sem kezdődtek - mondja Gerő András, az Otthon Centrum Kft. igazgatója.

A Riverloftnak helyet adó ház 1914-ben épült a Gázszerelési Tárgyak Műszaki Telepeként, ám később már a Monarchia legnagyobb hadikórházaként üzemelt. A fővárosi védelem alatt álló, de nem műemlék épület többszöri tulajdonosváltás után került a GTC-hez. Az ipari ingatlan a lakóház-beruházás gerince lesz, Robert Snow, a GTC Hungary ügyvezetője tartott tájékoztatóján elmondta: a hajdani gyárkéményt is meghagyják.

Az extravagáns luxusra van kereslet, de nem tömeges. Sosem lesz az, hiszen az ilyen típusú lakások egyrészt horribilis rezsivel működtethetők - négyméteres, vagy annál is nagyobb belmagasságú, óriási ablakokkal tagolt tereket kell fűteni. A rezsi csak az egyik akadály az átlagvevő számára, a másik maga az ár, hiszen a loftok 40-100 millió forintos áráért már komoly családi házat lehet építeni.

Az Engel-csoport felméréséből az derül ki: a vásárlók nyolc százaléka érdeklődik az ipari épületekben lévő lakások iránt. Lior Harari, az Engel magyarországi ügyvezetője elmondta: már talált olyan épületet Budapesten, amelyben újabb loftokat alakíthatnak ki, de azt még nem árulta el, hogy hol. Az Amerikából jött lakásdivat első lehetséges pesti helyszíneként beharangozott ferencvárosi malomnegyedben még nem történt semmi, de úgy tudjuk, a Sun Palace beruházói a Duna túloldalán akarnak terjeszkedni.

Az egyre újabb és újabb különlegességekre vágyó lakásvásárlók magatartása körvonalakban mindenesetre megjósolható. Lior Harari szerint a vevőknek a hely a legfontosabb. Ez előrevetíti, hogy a belváros felértékelődése visszacsábítja az ingatlanfejlesztőket a százéves bérházakba. A GTC például Krakkóban és környékén már sikeres renoválási programot folytat, csakhogy ez nálunk még négy-öt évig nem lesz piacképes - véli az Engel ügyvezetője. A pesti belváros bérpalotáinak emelt szintű felújítása számításaik szerint 400-500 ezer forintos költséget jelent. Ez a járulékos kiadásokkal és az elvárt haszonnal megfejelve már olyan magas ár, ami egyelőre gazdaságtalanná, vagyis eladhatatlanná teszi az újjávarázsolt nagypolgári lakásokat. A bérházi renoválás 400-500 ezres önköltségű négyzetméterárán most a loftokat vitték piacra. A korlátozott kereslet azonban ezek mennyiségét is behatárolja.

A budai Goldberger-gyár loftként tovább élõ épületrésze
A budai Goldberger-gyár loftként tovább élõ épületrésze
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.