Egyházi vezetők cáfolják, hogy az ügynökügyről tárgyaltak volna

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke cáfolta aNépszavában megjelent vádat, miszerint mértékadó római katolikus ésreformátus egyházi vezetők a hétvégéntitkos megbeszélést folytattakellenzéki pártvezetőkkel az ügynöklista nyilvánosságra hozatalávalkapcsolatban . Veres András katolikus püspök szintén azt közölte, hogynem volt ilyen összejövetel.

"Amennyiben a mértékadó egyházi vezetők közé tartozom, kijelentem, senkivel nem tárgyaltam sem a hétvégén, sem máskor az új átvilágítási javaslatról" - nyilatkozta Bölcskei Gusztáv hétfőn az MTI-nek, hozzátéve, hogy ilyen találkozóról nincs is tudomása.

A magyarországi református egyházfő közölte: korábban sem folytattak pártokkal egyeztető tárgyalásokat erről a kérdésről, és nincs is szándékukban. E kérdésben a zsinatnak érvényes határozata van, miszerint tisztségviselőinek nem tette kötelezővé, de ajánlotta az átvilágítást – mondta Bölcskei.

Veres András katolikus püspök kijelentette: "nem volt, nem is terveztünk, nem is tervezünk ilyen összejövetelt, erről a kérdésről nem tárgyaltunk politikusokkal". A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szerint az átvilágítási javaslatról a testületnek nincs egyeztetett véleménye, nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, nem is gondolná, hogy kellene vele foglalkozniuk.

Viszont Veres úgy foglalt állást, hogy "most megint azok az emberek kerülhetnek terítékre, akik áldozatai voltak ennek az egész III/III-as kérdéskörnek, akiket belekényszerítettek így vagy úgy ilyen magatartásba" - "Azok, akik ezt a kényszerítést végezték, akik ezeket az embereket fölhasználták, azok vajon megmenekülhetnek most is?" - kérdezte a püspök.

„A hívő ember számára az Isten előtti elszámolás a legnagyobb kihívás és nem pedig az, hogy földi bíróság milyen ítéletet mond ki bárkire" - tette hozzá. (forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.