Jobboldali felvonulás rendőrségi tiltás ellenére

A Lelkiismeret ,88 Csoport felvonulással egybekötött demonstrációt jelentett be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) péntek 20 órától 22 óráig a Budapest V. kerületből Gyurcsány Ferenc miniszterelnök budai házához.

A BRFK - közleményük szerint - a gyülekezési jogról szóló 1989. évi törvény alapján tiltotta meg a rendezvényt. E szerint, ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, a demonstráció megtartása törvényi akadályba ütközik.

A tiltás ellenére mintegy száz fáklyás felvonuló gyűlt össze tegnap este hét órakor a Miniszterelnöki Hivatal előtt. Lapzártakor a miniszterelnök ellen tüntetők a Margit hídon át elindultak a kormányfő II. kerületi, Szemlőhegy utcai háza felé. A helyszínen lévő Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a rendelkezésre álló összes törvényes lehetőséggel, illetőleg a törvényben megfogalmazott kötelezettséggel élve mindent megtesznek a közrend, a közbiztonság, valamint a közlekedés rendjének fenntartása érdekében.

A BRFK a tegnapi rendezvény tiltását indokoló közleményével lényegében választ adott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet által még ősszel felvetett kérdésre. A TASZ akkor arra figyelmeztette Gergényi Pétert, Budapest rendőrfőkapitányát, hogy jogellenesen tiltotta be a Magyar Jövő Csoport által szeptember-októberre az Erzsébet térre szervezett öt demonstrációt. A TASZ szerint május elseje óta "a közlekedés aránytalan sérelmére már nem lehet hivatkozni", mivel az említett törvényi rendelkezést már hatályon kívül helyezték. A tiltás csak akkor helyénvaló, ha a "közlekedés más útvonalon nem biztosítható".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.