Megkezdődött Molnár Csaba büntetőpere

Tagadta bűnösségét Molnár Csaba alezredes abban a büntetőperben, amely minősített vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés miatt indult ellene a Fővárosi Bíróságon szerdán.

Az ORFK pénzmosás elleni osztályának egykori vezetője mellett a hivatali vesztegetéssel megvádolt Dér Zoltán és a szír Bassam Talche is ártatlannak vallotta magát.

A részben titkos információgyűjtésen, telefonlehallgatásokon alapuló vád szerint tavaly nyáron a Kulcsár-ügyben is nyomozó Molnár Csaba összesesen mintegy nyolcezer forint értékű szuvenirt, karkötőt és ceruzatartót kapott ajándékba a pénzváltással foglalkozó magyar-szír állampolgárságú vádlott-társától és ezért cserébe hivatali kötelességét megszegve jogtalan előnyhöz juttatta. Államtitokká minősített információkat adott át neki pénzmosás-gyanús esetekre vonatkozó bejelentésekről, illetve figyelmeztette vádlott-társát, aminek hatására utólagosan 49 bejelentés érkezett az ORFK-ra.

A szerdai tárgyaláson a vádirat ismertetését követően Molnár Csaba ügyvédje az államtitok-sértés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy jogszabály-változás következtében már nem bűncselekmény a védence terhére rótt magatartás, ezért indokolt az ügyészség részéről e vádpont elejtése, avagy a bíróság részéről a büntetőeljárás e vonatkozásban történő megszüntetése. A bíróság erre szünetet rendelt el, majd elvetette az ügyvéd érvelését és folytatta a tárgyalást.

Molnár Csaba vádlotti vallomásában azt hangsúlyozta, hogy tévúton jár az ügyészség, amikor bizonyos részletekből kiindulva vádat emel. A jogi diplomával is rendelkező rendőrtiszt elmondta, hogy apja rendőr volt és maga is korán ezt a hivatást választotta.

"Nincs rejtegetnivalóm. Nem azért készültem a rendőri pályára, hogy egy-két ezer forintért mindent sutba dobjak" - jelentette ki Molnár Csaba. Hozzátette: privát telefonjának híváslistái és vagyoni helyzete is azt támasztja alá, hogy nem voltak bűnös kapcsolatai. A rendőrtiszt kifejtette: amikor a pénzmosás elleni törvény hatálya alá kerültek a pénzváltók, szükségesé vált, hogy a rendőrség "ebben az irányban is nyisson", információkat gyűjtsön.

Molnár Csaba előadásokat tartott a pénzügyi szolgáltatói szférában dolgozóknak a pénzmosás-gyanús esetekre vonatkozó bejelentési kötelezettségről és ennek kapcsán ismerkedett meg vádlott-társával, Dér Zoltánnal.

"Úgy gondoltam, alkalmas arra, hogy segítse a rendőrség munkáját" - jegyezte meg Molnár Csaba. A rendőrtiszt többször is hangsúlyozta, hogy a bűnüldözés szempontjából hasznos kapcsolatok kiépítése csak bizalmi alapon, az emberi kapcsolatok ápolásával párhuzamosan lehet eredményes. Molnár Csaba rámutatott: a vádbeli kapcsolataiból sem ő, hanem a rendőrség profitált például akkor, amikor a K and H-ügyben sikerült kézre keríteni El Abed Hasszant.

Az államtitok-sértés vádja kapcsán Molnár Csaba előadta: a pénzmosás-gyanús bejelentések bár annak minősültek, valójában nem képezhettek államtitkot, ugyanis egyik, nem minősített példányuk a bejelentő pénzügyi szervezetnél maradt. Ezt időközben a rendőrség is felismerte és ez év elején visszamenőleg is feloldották a bejelentések titkos minősítését.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Németh László ezredest, aki az ORFK főosztályvezetőjeként Molnár Csaba közvetlen felettese volt. A rendőrtiszt elmondta, hogy megítélése szerint a Molnár Csaba és eseti informátorai, vádlott-társai kapcsolata nem volt olyan szintű, hogy arról dossziét kellett volna vezetni, vagy akárcsak jelentést kellett volna írni. Továbbá a rendőrtiszt úgy vélte: a Molnár Csaba által elfogadott ajándék a rendőr, illetve a rendőrséggel együttműködő személy közti törvényes kapcsolat keretei között marad.

A büntetőper a jövő héten tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

(MTI)

Molnár Csaba
Molnár Csaba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.