Értékek, érdekek, ingatlanok

Félmilliárd forintos bevételt remél a Vas megyei önkormányzat a tulajdonában lévő Savaria Tourist Kft. privatizációjából.

Eladja idegenforgalmi cégét, a Savaria Tourist Kft.-t a Vas megyei önkormányzat. A privatizációt a 40 tagú testület 21 képviselője szavazta meg.

A legutóbbi megyegyűlés kezdetén a kormánypárti képviselők kivonultak az ülésteremből, hogy így tiltakozzanak a polgári frakció kettős állampolgársággal kapcsolatos szavazási felhívása ellen. Ennek következtében az MSZP és a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület képviselői nem vettek részt egyetlen további napirendi pont, így a Savaria Tourist privatizációjának megtárgyalásán sem.

Beleznay László, a közgyűlés fideszes alelnöke a Savaria Tourist értékesítéséről érdeklődésünkre elmondta: a jelen lévő képviselők úgy ítélték meg, hogy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő idegenforgalmi cég magánkézben jobban működtethető. Ezt jelzi az is, hogy a kft. az elmúlt években csak pénzébe került az önkormányzatnak, mivel folyamatosan veszteséget termelt. Az alelnök szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy a több százmillió forintos hiánnyal küszködő megyei önkormányzat költségvetésében nagy szükség lenne az értékesítésből befolyó pénzekre.

Az 1959-ben alakult Vas megyei Idegenforgalmi Hivatal jogutódját a megyei önkormányzat 1998-ban alakította kft.-vé, amelynek kezdetben 70-80 alkalmazottja volt, jelenleg azonban már csak 26 embernek ad munkát. A cégnek az elmúlt években negyvenmillió forintos vesztesége keletkezett. Ennek okai a piacvesztésben és az egymást követő létszámleépítések terheiben keresendők, de az egyik alkalmazott által évekkel ezelőtt elkövetett sikkasztás is 24 millió forinttal növelte a hiányt. Kerék Anikó, a Savaria Tourist ügyvezetője azt mondja: a problémák ellenére az üzleti tevékenységből származó bevételeik fedezik az üzemeltetési költségeket, az idei esztendőt várhatóan nullszaldóval zárják.

A cég forgalmi értékét a piac fogja eldönteni. Beleznay László szerint a Savaria Tourist az ingatlanokkal együtt jelenleg 400-500 millió forintot érhet. Az ingatlanok közül eladják a szombathelyi kempinget és a Liget Szállót, a bozsoki panziót, a kilenc városi utazási irodát, a három valutaváltó helyet, ugyanakkor megtartják a bozsoki Sibrik Kastélyszállót, valamint a Szombathely központjában lévő galériát, amelyben idegenforgalmi koordinációs központot hoznak létre.

A Savaria Tourist eladásával kapcsolatban olyan hírek is felröppentek a megyében, hogy a döntés mögött egyéni érdekek is fellelhetők. Nevezetesen: Kovács Ferenc sitkei fogadótulajdonos - a Fidesz megyei elnöke, a megyegyűlés polgári frakciójának vezetője, országgyűlési képviselő - azt szerette volna elérni, hogy minél előbb megszűnjön cégének a konkurenciája Sárváron, ahol az ő cégének és a Savaria Touristnak is működik egy-egy kirendeltsége. Kovács Ferenc tudósítónk kérdésére azt válaszolta: visszautasítja a rosszindulatú vádat. Hozzátette: valóban szorgalmazta a Savaria Tourist privatizációját, mivel szerinte nagy luxus volt az adófizetők pénzéből éveken át több tízmillió forintot költeni egy veszteséges cégre. Megjegyezte: sárvári utazási irodájának működési területe eltér a Savaria Touristétól. Kovács szerint fel sem merült benne, hogy pályázzon az eladandó cégre vagy annak bármelyik ingatlanára.

Az értékesítés körülményeiről megkérdeztük az MSZP közgyűlési frakcióvezetőjét is. Farkas János kifejtette, nem értenek egyet a döntéssel, mivel a céget működőképesnek tartják. Ha jelen vannak a napirendek tárgyalásán, azt a megoldást támogatták volna, hogy a Savaria Tourist továbbra is maradjon önkormányzati tulajdonban, ugyanakkor a bevételek növelése érdekében adják el a mintegy százmillió forintot érő Liget szállót.

Azt egyelőre nem tudni, hogy megszűnik-e a Savaria Tourist: a leendő tulajdonosnak kell majd eldöntenie, hogy a turisztikai piacon tartja-e a céget. Amenynyiben a kft.-re nem akad vevő, akkor az önkormányzat tovább működteti, és az egyes vagyonelemeket egyenként próbálja majd értékesíteni.

Tudósítónktól

Új tulajdonosa lesz a szombathelyi Liget Szállónak is
Új tulajdonosa lesz a szombathelyi Liget Szállónak is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.