Margit-szigeti oltalom

Beadvánnyal fordult tegnap Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez a Mozgalom a Margit-szigetért Egyesület.

Ebben arra kérik a szaktárca vezetőjét, hogy segítse a Margitsziget mielőbbi természetvédelmi oltalom alá helyezését. (Erre a természetvédelmi törvény ad lehetőséget.) A petícióval a kérvényezők a zöld terület csökkentését és a szigeten lévő, a fővárosi lakosokat ellátó ivóvízbázis veszélyeztetését szeretnék megakadályozni. Mint ismeretes, a 2006-os úszó Európa-bajnokság lebonyolítására a sporttárca a Hajós Alfréd Uszodát jelölte ki, amelynek tervezett bővítéséhez háromhektárnyi zöld terület beépítésére lenne szükség.

A közéleti és magánszemélyekből alakuló egyesület ezzel levélben fordult Demszky Gáborhoz is, amelyben arra kérik Budapest főpolgármesterét, hogy a Fővárosi Közgyűlés addig ne tárgyaljon a bővítési tervhez szükséges tulajdonosi hozzájárulásról, amíg a védetté nyilvánítás kérdésében nem születik állásfoglalás. Véleményük szerint e nélkül a közgyűlés nem hozhat megalapozott döntést. Az egyesület tagjai néhány nappal korábban nyílt levélben fordultak Gyurcsány Ferenchez, arra kérve a miniszterelnököt, hogy támogassa egy másik helyszín kijelölését. Az Eb megrendezését egyébként az egyesület is örömmel üdvözli.

Lapunk szombati cikkében (Margit-szigeti Eb: piros a zöldektől) tévesen állítottuk, hogy a XIII. kerületi önkormányzat felelős a Margit-sziget kezeléséért. A kérdéses terület tulajdonosa és kezelője a fővárosi önkormányzat, az angyalföldi városnegyed a Margit-sziget közigazgatását látja el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.