Tévhitek: HIV ellen mosson kezet!

Világszerte egyre több férfi és nő fertőződik HIV-vírussal. Az esetleges és elégtelen megelőzés ellenére Magyarország még enyhén fertőzöttnek számít. Kérdés: meddig?

Vannak régiók, ahol a 15-24 év közti lányok több mint hetven százaléka HIV-vírussal fertőzött - ezt is tartalmazza az ENSZ AIDS-programjának (UNAIDS) és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a felmérése. Az idei kutatás is cáfolta azt a tévhitet, hogy az AIDS elsősorban a melegek betegsége; a majd negyvenmillió fertőzött fele nő. Magyarországon még viszonylag alacsony a HIV-pozitívak aránya: tavaly nyolcvan, az idén hatvan fertőzöttet regisztráltak. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház főorvosa szerint tendenciákra ebből nem lehet következtetni. Habár az elmúlt években nálunk is egyre több fiatal nő fertőződött meg, az idén viszonylag sok fiatal meleg férfit is regisztráltak.

Hogy pontosan hány HIV-pozitív él Magyarországon, senki sem tudja. Bánhegyi 2000-2500-ra teszi a számukat, a László kórházba 1985 óta közel 1200 eset érkezett. Évente húsz-harminc előrehaladott AIDS-stádiumban lévő beteget kezelnek az osztályon: egy részük csak a szövődményekkel kísért stádiumban kerül ide. Sokan tehát túl későn értesülnek fertőzöttségükről - ez a hazai a felvilágosítás és megelőzés elégtelenségét mutatja. A magyarok ritkán mennek szűrővizsgálatra, és az orvosok rutinjának sem része, hogy a beteget HIV-tesztre küldjék.

A magyarok nem félnek eléggé az AIDS-től: egy a jászberényi ÁNTSZ által végzett korábbi felmérés szerint a középiskolások és tanáraik kevesebbet tudnak a kórról, mint 15 éve. A diákok csaknem fele, a pedagógusoknak ötöde vélte úgy, hogy a vírus a strandon is elkapható. A tanárok 12, a szülők 16, a diákoknak pedig 27 százaléka nem gumit, hanem gyakori mosakodást ajánl megelőzésül. A rendszeres felvilágosítás segíthetne, ám az Magyarországon kampányjelleggel és gyakran hiányosan zajlik. Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője elhibázottnak tartja az egészségügyi tárca támogatta, jelenleg is futó reklámokat, amelyek nem adnak választ arra, hogyan terjed a vírus, és hogyan lehet védekezni ellene. Csernus szerint a HIV-pozitívokat gyakran annak ellenére is megkülönböztetik, hogy ennek nincs közegészségügyi indoka. Így például a büntetés-végrehajtási intézményekben nem használhatják a közös helyiségeket. A TASZ tapasztalatai szerint hiába anonim a HIV-szűrés, sok helyen csak névvel végzik el a megerősítő vizsgálatot. Habár az intravénás kábítószer-használók egyike a legveszélyeztetettebb csoportoknak, a steril tűt biztosító tűcsereprogramok csak kis százalékukhoz jutnak el.

Tizenöt éve a betegség szövődményeit lehetett kezelni, ma gyógyszerek segítségével jó minőségű életet élhetnek a fertőzöttek, nagyrészük például dolgozik. Korábban a megfertőződéstől számított tíz éven belül jutott el valaki az AIDS stádiumába, amikor már csak néhány éve volt hátra. A jelenlegi kezeléssel megakadályozható, hogy a beteg ebbe az előrehaladott fázisba jusson.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.