Nyilatkozatháború az érvénytelen soproni választás miatt

A Fidesz felszólítja Kránitz László szocialista parlamenti képviselőt,hogy mondjon le mandátumáról, mivel a soproni időközi választásérvénytelensége miatt őt terheli a felelősség – jelntette be SzájerJózsef sajtótájékoztatón.

A szécsényi és soproni időközi választások két fideszes jelöltje két héttel ezelőtt megszerezte a szavazatok többségét, de nem lettek országgyűlési képviselők, mert a részvétel nem érte el az ötven százalékot. A második fordulóban Sopronban nem indult a szocialisták jelöltje, Kránitz László, mert a Fidesz a helyi választási bizottságnál panaszt tett amiatt, hogy 500 forintos vásárlási utalványokat ajándékozott az ágfalvi nyugdíjas-találkozó résztvevőinek. A választási részvétel vélhetően az ő visszalépése miatt nem érte el a huszonöt százalékot, így a szavazás végeredménye érvénytelen. Szécsényben viszont a második fordulóban Nagy Andor, a Fidesz és a KDNP jelöltje a szavazatok 69,6 százalékát kapta és szerzett parlamenti képviselői mandátumot.
 
Az MSZP azt állította, hogy a Nagy nevében is ajándékokat osztogattak, ám ő nem lépett vissza, s most győzött.

Az Index úgy tudja, hogy a szécsényi kormánypárti jelölt szerint a Fidesz roma szavazókat szállított a szavazókörökhöz, de az MSZP emiatt mégsem akar feljelentést tenni.

A soproni és a szécsényi választókerületben azért írtak ki időközi választást, mert a mandátum korábbi birtokosai európai parlamenti képviselők lettek, ezért lemondtak országgyűlési helyükről.

"Kránitz László az MSZP soproni képviselőjelöltjeként választási csalási ügybe keveredett, miatta több tízmillió forintért új választást kell kiírni Sopronban, miatta marad hónapokig betöltetlen a körzet képviselői posztja" - jelentette ki Szájer József, Sopron volt országgyűlési képviselője Budapesten.

"Kránitz László már csak azért sem mondhat le, mert neki feladata van a Parlamentben, méghozzá a soproniak képviselete" - reagált Szájer József szavaira az MSZP nevében Nyakó István.

A párt szóvivője az MTI-nek kijelentette: éppen Szájer József hagyta cserben soproni választóit, akik jóvoltából 2002-ben mandátumot szerzett. Hozzátette: "Erről a mandátumról ő lemondott, és külföldön vállalt munkát".

- A vád, hogy a választás érvénytelensége Kránitz Lászlót terheli, felveti a kérdést, hogy a Fideszes képviselők Kránitz kizárására tett kísérletei nem ugyanígy az érvénytelenségre játszottak-e? - közölte a szocialista szóvivő.

Az MTI kérdésére Nyakó elmondta, hogy Kránitz valóban az említett vádak miatt lépett vissza az időközi választáson, de erre azért került sor, mert a Fidesz szóvivője magas erkölcsi mércét állított fel.

"Érdekes módon ezt a magasabb erkölcsi mércét a Fidesz magával szemben már nem alkalmazta a szécsényi választási körzetben" - tette hozzá a szóvivő.

(forrás: MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.