A svájciak az őssejtkutatás mellett döntöttek

A tudományos célú, gyógyítási szándékkal végzett embrionális őssejtkutatás engedélyezéséről szavaztak Svájcban a hét végén. Döntő többségük az igen mellett voksolt.

A svájci választópolgárok több mint 66 százaléka megszavazta azt a törvényt, amely engedélyezi az embrionális őssejtkutatást, amennyiben a tudományos kísérletben vagy gyógyítási folyamatban felhasznált embrió mesterséges megtermékenyítés "maradéka", s nem több hétnaposnál. Az egy évvel ezelőtt elfogadott törvény vitákat váltott ki: ellenzői azt állítják, hogy ez az első lépés az ember klónozása felé. A törvény hívei ezzel szemben azzal érvelnek, hogy hangsúlyozottan csak a felesleges embriók használhatók fel, s ehhez is szükséges az érintett szülők írásbeli engedélye. Emellett továbbra is egyértelműen tilos kísérleti vagy gyógyítási célokból embriót mesterséges megtermékenyítéssel előállítani.

A törvény megalkotása egészségügyi körök véleménye szerint reményt nyújt súlyos betegségek ellenszerének megtalálására, s ez az indokolás minden jel szerint a lakosság többségét meggyőzte. A népszavazást kezdeményező csoportok, mindenekelőtt vallási és zöldpárti mozgalmak arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvény a többségi elfogadás után is vitatott, hiszen több mint 33 százalék volt az elutasítás aránya. Az őssejtkutatás Európa-szerte sok vitát vált ki, szabályozása az Európai Unióban sem egységes, Finnországban, Görögországban, Hollandiában és Svédországban bizonyos feltételekkel engedélyezett, Angliában pedig kutatási és gyógyítási célokra mód van az emberi embrió előállítására is. Van ország, ahol az őssejt importja engedélyezett.

Svájcban a törvénymódosításokról, új törvényekről kikérik a lakosság véleményét. A szóban forgó szöveg közzététele után három hónap áll a lakosság rendelkezésére, hogy eldöntse, vita nélkül elfogadja a javaslatot, avagy véleményt kíván nyilvánítani. Ötvenezer aláírás szükséges ahhoz, hogy kiírják a referendumot. Ennek eredménye kötelező: ha a lakosság elutasítja a tervezett törvényt, akkor az nem lép életbe. A referendum lebonyolítása - a helyiségek, szavazatszámlálók, számítógépek és kezelők rendelkezésre bocsátása - a költségvetést terheli, a kampány azonban kizárólag a kezdeményezők illetve a pártok kasszáit. Svájcban a pártok önfenntartók, nem kapnak költségvetési támogatást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.