Civilek szerint jogtalanul titkolódzik az Alkotmánybíróság

A Társaság a Szabadságjogokért beperelte az Alkotmánybíróságot, mert nem tette lehetővé, hogy megismerjenek egy kábítószerrel kapcsolatos büntető jogszabályra vonatkozó beadványt - közölte a jogvédő szervezet Adatvédelmi Programvezetője budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Fontos, hogy az állam, a hatalom minden szférája átlátható, nyilvános legyen, ebbe beletartozik az Alkotmánybíróság átláthatósága is. Ha nem teszi lehetővé, hogy közérdekű adatokhoz hozzáférjenek, akkor sérti a közérdekű adatok megismerésének jogát, és megakadályozza, hogy vita alakuljon ki egy közérdekű kérdésről - mondta Földes Ádám.

A szervezet álláspontja szerint az állampolgároknak jogukban áll megismerni azokat az indítványokat, amelyek a polgárok életét közvetlenül befolyásoló jogszabályokat támadnak. A polgári perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kéri a Fővárosi Bíróságtól, hogy kötelezze az alperes Alkotmánybíróságot az indítvány megismerhetővé tételére.

"Átláthatónak, bárki által megismerhetőnek kell lenni azoknak az érveknek, amelyek a beadványokban szerepelnek, azért, hogy tárgyává válhassanak a mindennapi diskurzusoknak" - közölte Schiffer András, a civil szervezet ügyvivője.

Elmondta, hogy a sajtóból értesültek Hende Csaba országgyűlési képviselő és társainak a Btk. kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó szakaszait támadó beadványáról. Ezt követően a szervezet kérte az Alkotmánybíróságot, hogy tegye lehetővé a beadvány megismerését, amit a bíróság elutasított.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint sem az adatvédelmi törvény, sem az Alkotmánybíróság működéséről szóló jogszabály, sem az AB működési szabályzata nem zárja ki, hogy a beadványokat kérésre nyilvánosságra hozzák.

Baltay Levente a TASZ ügyvivője elmondta, hogy a szervezet egy beadványt is intézett az Alkotmánybíróságához, melyben a működését bírálja.

A jogbiztonságot veszélyezteti, hogy sem a hatályos, sem a jelenleg parlamenti vita alatt álló AB törvény nem állapít meg határidőt a jogszabályok alkotmányosságát megkérdőjelező indítványok elbírálására – mondta Baltay.

Az Alkotmánybíróság jelenleg kényére-kedvére dönthet arról, hogy mikor melyik indítvánnyal kíván foglalkozni. Így egy beadvány akár tíz évig is várhat. Ezért javasolják, hogy a megalkotásra kerülő törvényben állapítsanak meg maximális határidőt az Alkotmánybíróság számára, amelyen belül köteles dönteni egy beadvány sorsáról.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.