Sírgondozás közmunkában

Cigány férfiak és nők többhetes munkával rendbe hozták Tápiószele elhagyatott zsidó temetőjét. Az október közepén átadott sírkertet az Integrált Roma Foglalkoztatási Program keretében újították fel. A Pest Megyei Munkaügyi Központ (PMMK) 400 millió forintos költségvetésből nyolc helyen gondozza az esélyegyenlőség jegyében elindított humánerőforrás-fejlesztési programot. A Munkaerő-piaci Alap és a Foglalkoztatási Közalapítvány mellett a kezdeményezést a cigány önkormányzatok, a Vöröskereszt és több más civil társulat is segíti.

Tápiószelén eddig 93 jelentkezőnek teremtettek tanulási lehetőséget - ez leginkább az írás- és olvasáskészség elsajátítását jelenti -, valamint megpróbálták őket visszavezetni a munkaerőpiacra. A résztvevők közül eddig harmincnégyen szereztek szakképesítést, huszonöten pedig már munkához is jutottak. Vannak bolti eladók, targoncasofőrök, dajkák és kőművesek, de többen személy- és vagyonőrként is el tudtak helyezkedni.

- Kezdetben sokan kételkedtek. Nem bíztak abban, hogy a romákkal is lehet közös és hatékony munkát végezni. Pár hónappal a kétéves projekt vége előtt kijelenthető: a program minden várakozást felülmúlt - mondja Szemes Zsuzsa, a PMMK munkatársa.

A 15-20 százalékos munkanélküliségű településen az új állás nemcsak a társadalmi integritás esélyét teremtheti meg, legalább ilyen fontos, hogy a romák önbecsülését is visszaadja. Ráadásul a program vezetői szerint a zsidó temetőt helyreállító 15 fős csapatot még az együttérzés is munkára sarkallta: a holokauszt közös elszenvedésének tudata felélesztette bennük a szolidaritást.

- Szívvel-lélekkel vettek részt a gaz-tenger felszámolásában, a romos sírmaradványok letakarításában, igaz, munka közben magukon is segítettek - tette hozzá Szemes Zsuzsa.

Közmunkával állították helyre az elhagyott sírkertet
Közmunkával állították helyre az elhagyott sírkertet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.