Törökországot az Unióba?

Európa vezető politikusai még mindig megosztottak abban a kérdésben, hogy Törökország tagja legyen-e az Európai Uniónak. A közvéleményben sem született közös álláspont, és még az Európai Parlament liberális frakcióján (ALDE) belül is ellentétes vélemények alakultak ki. A döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről már nem halogatható, decemberben ugyanis szavazni kell a kérdésről.

Az ALDE frakció Törökország-munkacsoportjának keddi ülésén a francia euroképviselők szkeptikusok voltak, szerintük ugyanis a hatalmas iszlám országgal instabilitás köszöntene az EU-ra, és beláthatatlanul kitolódnának a tagfelvételi körök, miközben még a 2004. májusi bővítéssel felszínre került problémákkal sem birkózott meg az Unió.

Szent-Iványi István liberális euroképviselő szerint az uniónak politikai kötelezettsége és geostratégiai érdeke a tárgyalások megkezdése. A további halogatás már az EU szavahihetőségét is megkérdőjelezné, hiszen Törökország már 1999 óta hivatalos tagjelölti státust élvez. Szent-Iványi úgy véli: Törökország csatlakozása lehetőséget adna arra, hogy Európa hatást gyakoroljon a közel-keleti és közép-ázsiai eseményekre. Egyúttal üzenetet is hordozna az iszlám világ számára, hogy egy modern, szekuláris állam kiépítése igenis lehetséges. Hasonlóan gondolkodnak erről a brit, szlovén és holland képviselők is.

Az Európai Parlament zöld frakciója szintén támogatja a török csatlakozást. Daniel Cohn-Bendit, a zöld frakció társelnöke szerint “különleges tárgyalásokra lesz szükség, mivel Törökország uniós integrációja sokkal bonyolultabb és sokkal nehezebb feladat Európa és a jelölt ország számára is, mint Bosznia, Málta vagy Románia esetén".

(euro.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.