Princz-per: vádbeszéd után

Az új védőre tekintettel tegnap elnapolták a Fővárosi Bíróságon Princz Gábor egykori Postabank-vezér büntetőperének tárgyalását. Jogerős ítélet feltehetően évek múlva várható.

Tegnap Diós Erzsébet, a Fővárosi Bíróság bírája elnapolta Princz Gábor egykori Postabank-vezér büntetőperének elsőfokú tárgyalását, mert ügyvédjének, Nehéz-Posony Mártonnak még idő kell ahhoz, hogy átvegye a védelmet nyáron elhalálozott édesapjától.

Ezt megelőzően az ügyész előadta vádbeszédét. Ebből kiderült: Princz Gábort és hat vezetőtársát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. A bűnösség megállapítása esetén ezért akár nyolcévi szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. Az indoklás szerint a hitelintézet pénzügyi helyzete szinte a kezdetek, azaz 1991 óta nem felelt meg az előírásoknak, ám ez ellen a bank vezetése nem tette meg a kellő lépéseket. Az ügyészség véleménye szerint 1995-től a fejlődés visszafogásával, a kétes hitelek megfelelő kezelésével kellett volna úrrá lenni a helyzeten, ám ehelyett üzletbővítés, betétikamat-emelés és a reklámok mennyiségének növelésével forrásgyűjtés mellett kötelezték el magukat. Bár Princz jóváhagyása nélkül semmi nem történhetett, a törvénysértésekről vádlott-társainak is tudniuk kellett - véli az ügyészség.

A pénzügyi helyzetet különböző számviteli technikákkal próbálták javítani - papíron. A valós tőkehelyzetről sem az állami szerveket, sem a tulajdonosokat nem tájékoztatták. Az ügyészség számításai szerint 36,1 milliárdos vagyoni hátrány írható a vezetés számlájára.

Az ügyészség ehhez a vádhoz csatolta Princz egy külön ügyét, amelyben a Postabank, számításaik szerint, valós értékénél legalább 121 millió forinttal drágábban vásárolta meg Máté Lászlótól - az MSZP volt pénztárnokától - a Budai Hengermalom Kft. 50 százalékát.

A bíró felhívta az ügyész figyelmét, hogy a jövőben tételesen meg kell jelölnie, mely vádlottaknak milyen bűncselekményeket ró fel. Az elsőfokú tárgyalás jövő év közepéig véget érhet.

A Postabank 1997 februárjában vált "üggyé", amikor a betétesek - elveszítve bizalmukat - néhány nap alatt több tízmilliárd forintot vettek ki a bankból. 1998-ban az állam felvásárolta a nehéz helyzetbe került pénzintézetet, és azóta - egyes számítások szerint - legalább 200 milliárd adóforint ment el a romeltakarításra. Az így kitisztított hitelintézetet tavaly az osztrák Erste Bank 101 milliárd forintért megvette. Princz Gábor ügyében a nyomozás öt éve kezdődött. Az 1998 előtti ügyek kapcsán számos vagyoni jellegű per is folyamatban van, például százmilliárdos értékre az egykori könyvvizsgálók ellen.

Az exbankelnök vállalkozik

Princz Gábor jól érzi magát.
A tárgyalás után lapunknak elmondta, 1998 óta nyugalmasabb az élete, mint azelőtt, bankvezetőként. Az ellene folyó eljárás ugyan folyamatos bizonytalansági tényezőt jelent, de továbbra is tudja vállalni önmagát - mint fogalmazott -, így jól érzi magát a bőrében. A legutóbb például kint volt a Fotex-Oslo kézilabda-mérkőzésen Veszprémben, és együtt szurkolt a közönséggel. Ilyen esetekben felismerik, és általában pozitív visszajelzéseket kap - mondta.

A volt bankvezér leváltása óta is "reggeltől estig" dolgozik. Egy ideig műtárgyakkal kereskedett, most egyéni vállalkozóként üzleti tanácsokat ad. Ügyfeleiről azonban érdeklődésünkre nem adott bővebb felvilágosítást, csak annyit mondott: "A bankszektorban szerzett tapasztalataimra alapoznak." Kérdésünkre kijelentette: "Teljesen vagyontalan vagyok, a pénzemet gyerekeimre költöm."

Vádlottak és egykori tisztségük

Princz Gábor: elnök-vezérigazgató

Varga Iván: az igazgatóság belső tagja, általános vezérigazgató-helyettes, a központi közgazdasági igazgatóság vezetője

Tarr József: az igazgatóság belső tagja, vezérigazgató-helyettes, a banküzemgazdasági központi igazgatóság vezetője

Lovas Józsefné: az igazgatóság belső tagja, számviteli vezérigazgató-helyettes

Jávori Péter: a befektetési igazgatóság ügyvezetője

Pusztai Viktor: vezérigazgató-helyettes, az üzleti központi igazgatóság vezetője

Szabóné Bolváry Mariann: az üzletpolitikai igazgatóság ügyvezetője

Forrás: Fővárosi Bíróság

Nehéz-Posony Márton ügyvéd védencével, Princz Gáborral
Nehéz-Posony Márton ügyvéd védencével, Princz Gáborral
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.