Világi állam, akadozó gépezet

Alaptalannak bizonyultak a törökországi, mérsékelt iszlamista fordulattal kapcsolatos korábbi brüsszeli fenntartások. Az Erdogan-kormánynak szándékában áll az európai integráció erősítése, s képes is a folyamatok irányítására - mondta tegnap lapunknak az Európai Bizottság egy Törökországgal foglalkozó illetékese. A neve elhallgatását kérő uniós hivatalnok emlékeztetett arra: Törökországban rendkívül erős alapokon nyugszik a világi felfogású állam. Aki az iszlamista politikában egy bizonyos határon túl téved, azt a török alkotmánybíróság szigorú - akár egy formáció politikai megsemmisülését is kimondó - ítélettel "tereli vissza". A testület mögött pedig - "hátratett kezében a gumibottal" - a huszonhat tagú NATO második legnagyobb hadseregét irányító, igen befolyásos tábornoki kar áll. A jelenleg kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AK Partisi) elődje, s személyesen Recep Tayyip Erdogan mostani miniszterelnök is korábban igencsak megégette magát iszlamista "kilengése" miatt.

Brüsszelben megnyugvással látták: valójában sokkal könynyebb együttműködni a kényelmes parlamenti többséget élvező mérsékelt iszlamistákkal, mint az országot előttük irányító hárompárti koalícióval. Bülent Ecevit "baloldali nacionalista"-konzervatív-szélsőjobboldali kabinetjét rendre belső ellentétek akadályozták az európai integrációs politikában. A kurd kisebbség ügyében a szélsőjobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja hajthatatlan volt, s állandóan csak azt - az önmagában igaz - érvet ismételgette: a kurd szeparatizmus és terrorizmus már 35 ezer emberéletbe került Törökországban.

Az Európai Unió az idén májusi, tízes bővítésével - valamint Románia és Bulgária célegyenesbe jutásával - a törökök joggal érzik, most már az unió tényleg figyel rájuk. Érezhető bennük a bizonyítási vágy. Ez akkor is igaz - mondja az Európai Bizottság illetékese -, ha hosszú utat kell még megtenniük, időnként pedig megakad a gépezet. Erre volt példa pár hete az a Brüszszelben is aggodalmat keltett, de később Ankarában elvetett ötlet, hogy a török jogrend visszaállítaná a házasságtörés akár letöltendő börtönnel történő büntetését. Ide tartozik az a később szintén tisztázott "malőr" is, hogy az utolsó pillanatban az ankarai parlament leállt az EU-csatlakozás szempontjából kulcsfontosságú büntetőjogi reform - benne a kínzás tételes tilalma - megszavazásával.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.