A Kubrick-hagyaték

Nézem a heti filmes toplistát és látom, hogy Spielberg új filmje, a Mesterséges értelem vezet, de nem valami brutális eredménnyel, mindössze harmincnégyezer nézővel az első héten. Spielberg-filmtől ez nem sok. Harmatos, halvány tinglitanglik is hozzák ezt az eredményt. A Mesterséges értelem azonban nem ilyen.

A Mesterséges értelem csodálatos mese. Történet egy robotfiúról, akit nem szeretnek, de aki szeretni tud és mélységesen hisz Pinocchio meséjében, vagyis, hogy ő is egyszer valódi emberré válhat, ha megtalálja a Kék Tündért. Ez a film az emberfeletti szeretetvágyról szól, amely ott lehet mindannyiunkban. És a hitről, amely szintén ott lehet. Vannak, akik gyerekfilmnek mondják ezt a történetet. Egy kisiskolás valamilyen szinten persze már érti. És meg is nézheti, mert nem kap tőle becstelen eszméket, értéknek álcázott gazságokat. Sőt, távlatot ad a fantáziájának, s ellenszenvet kelt az agresszióval szemben. Ahhoz azonban, hogy mélyebben is rezonáljon bennünk a történet, felnőttnek kell lenni. De legalábbis felnőtten gondolkodónak.

Gyerekfejjel még nem nagyon lehet átérezni, milyen szép, ha valaki hisz egy történetben; az akkor még természetes. Felnőtten azonban már csodálatosnak látszik a naiv hit, mert akkorra már elveszett. Hinni Pinocchióban - milyen csacskaság, de milyen szép. "Tudom, hogy nincs isten, de hiszek benne" - mondta Einstein, mert szüksége volt rá. Szükségünk van rá, hogy vigaszt találjunk egy történetben, sőt szükségük van rá még az emberszabású (nemcsak tudattal, de érzelemmel felszerelt) robotoknak is. Hát, valami ilyesmiről is szól a Mesterséges értelem.

Tudjuk, hogy ennek a filmnek az ötlete a Kubrick-hagyatékból való. De Spielberg egyáltalán nem méltatlan erre. A Mesterséges értelem odaállítható a Kubrick-féle 2001. Űrodüsszeia mellé.

Igaz, itt nincs Strauss-zenére keringő űrállomás, van viszont egy csomó szándékolt giccs, de ez mindegy. A lényeg, hogy a látvány nem hiábavaló, nem tartalom nélküli. Végre egy amerikai film, amin lehet gondolkodni. Például arról, hogy robotok lesznek-e, akik elviszik civilizációnk hírét más világok felé, amikor itt talán már semmi sem lesz. Ők lesznek-e majd az Űrodüsszeia Odüsszeuszai? Mert valószínűleg így lesz. De nem 2001-ben. Mert ez az év, már tudjuk, egészen másról szól.

A toplistán egyébként még mindig kitűnően áll a Moszkva tér, az egyetlen magyar a tíz között. Nézőszáma ismét jobb, mint az előtte álló filmé, legalább ezerrel többen látták a héten, csak hát nyilván olcsóbb volt rá a jegy, így aztán bevételben kissé lemaradt. De így is óriási eredmény ez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.