Nemzeti beszélő

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök-választás előtt két órával tegnap szünetet kért a Parlamentben, mondván olyan információk birtokába jutott, amelyekről képviselőcsoportjának tanácskoznia kell. Az információról már délelőtt tudott szerkesztőségünk, mert a Parlamentben elterjedt, hogy a Magyar Nemzet internetes kiadása épp időben, tehát kora délután Gyurcsány Ferencet kompromittáló dokumentumokat tesz ki a honlapjára. Ezek aztán időben meg is érkeztek. Áder így még épp jókor gondolkodóba eshetett.

Az első Magyar Nemzet-szöveg a Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatási jegyzőkönyvének másolata, amely szerint Kulcsár Attila beszélt egy emberrel, aki azt mondta, szólt egy másiknak, hogy szóljon "Gyurcsányinak", mert baj van. A második dokumentum egy rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyv - persze a tanú anyja neve, lakása, minden kíméletlenül beidézve, ahogy ez már-már szokás -, ami azonban mást tartalmaz, mint amit a Magyar Nemzet felvezetése ígér. A szerint Gyurcsány cége a Kulcsár-botrány kipattanása után hozamostul kapta vissza a pénzét a K & H-tól. Meglehet, így van, de a közölt dokumentumban erről nincs szó. Ígérik viszont, hogy az ügyet folytatják, tehát még előkerülhet az állítás bizonyítéka. Igaz, az idézett vallomásban, amelyet Gyurcsány egyik cégének vezetője tett, ez is szerepel: "Annyira nem történt semmi mozgás a számlánkon, hogy nem is volt szükség kapcsolattartóra." Mármint a bankkal.

A Fidesz-frakció feltehetően nem azért tanácskozott tegnap, hogy e hiányosság jelentőségét bemérje. Számukra a feladott képlet világos volt. A Magyar Nemzet percre pontosan időzítve lehetővé tette, hogy Gyurcsány Ferenc nevét Kulcsár Attiláéval egy egyenletbe foglalják. Az eredmény érdektelen. Az összhatás a fontos. A miniszterelnök-választást egy súlyos bűncselekmény társrendezvényévé próbálták silányítani. Büntetőeljárás ez - politikai ellenfelek ellen, akiket ellenségként próbáltak megalázni.

Eközben Kulcsár Attila csomagját már készíthetik. Az ügyészség - a Magyar Nemzethez került információk alapján mondhatóan - a bőbeszédű tanácsadó kiengedését javasolta. Igaz, Kulcsár egyszer már szökött, tetejében húszmilliárd elsikkasztásával gyanúsítják, viszont tény, csak az bíz majd rá pénzt, akitől Zalatnay nem fogadja el. Bűnismétlés tehát valószínűtlen. Hadd menjen, ahogy a magyar kriminológia egyik legnagyobb összegre elkövetett bűnügyének - egy kivételével - minden gyanúsítottja mehetett. Egy olyan országban, ahol ez év januárjában több mint kétezren ültek előzetes letartóztatásban. Igaz, legfeljebb ha beszélőn szólalhatnak meg, nem újságban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.