Potenciálnövelő

Szombathely a Kelet felől érkező számára kósza gyárkéményeket és színesben is szürke üzemcsarnokokat mutat, a képet csak egy-egy bevásárlóközpont vagy benzinkút szokványos foltja töri meg itt-ott. Nem jól van ez így. A városnak pont arról az oldalról nincs "arca", amerről a nemzetközi főútvonalak megkerülik. A látvány különösen esős, borongós délutánokon vigasztalan.

Persze az élet, ami itt zajlik, nem túl változatos. Az emberek többsége vagy dolgozni, vagy vásárolni jár ide. Akár úgy, hogy miután az egyik csarnoképületben ledolgozta a munkaidejét, átautózik a másik csarnokba, hogy bevásároljon. Amit esetleg ott nem kap meg, azt a nagycsarnok közelébe telepedett kisebb csarnoképület kínálatából szerzi be.

Egy kellemes arányú, jól megtervezett épület szinte kiragyog egy ilyen környezetből, pláne ha az idő tiszta, és az elkerülő út felüljárójáról nézzük a délelőtti napsütésben fürdő homlokzatot. Az építész, Egri Balázs - a beruházás nagyságát tekintve kissé szokatlan módon - meghívásos pályázat útján kapta meg a lehetőséget az inkubátorház tervezésére.

A bérlők az ipari parkba beszállító, újonnan alapított, helyi érdekeltségű kisebb cégek, amelyeknek nagy könynyebbséget jelenthet az olcsó és megrendelőhöz közel fekvő műhely, raktár, iroda. Persze csak átmenetileg, hiszen az évek során fizetendő bérleti díj fokozatosan eléri a piaci ár szintjét. Mindez a tervezőtől rugalmasan alakítható belső tereket kívánt, amihez még két követelmény: az alacsony költség és a jól ütemezhető építés társult.

Jelenleg a teljes épületegyüttes első három üteme készült el. Szinte kár megtudni ezt, hiszen az összképből a következő három egyáltalán nem hiányzik. Az alaprajzi elrendezésből viszont kiderül, hogy a központi magból kinövő "csápokat" lehetne még hosszabbra növeszteni. A mag ugyanis a lépcsőházat, a lifteket, a vizesblokkot és a gépészeti helyiségeket foglalja magában.

A már említett irodákon és műhelyeken túl van itt egy szakaszolható, tolmácsfülkékkel ellátott konferenciaterem is, az épület első szintjén. Erre azért volt szükség, hogy munkaadók és beszállítók akár helyben - utazás és különösebb szervezés nélkül - bármikor találkozhassanak. Íves fémburkolata messziről vonzza a szemet, csakúgy, mint a négyemeletes irodaszárny kellemes kiosztású ablakai, amelyek mögött egységnyi méretű terek sorjáznak. Ezeket ajtók kötik össze, de mindegyikből ki lehet lépni a folyosóra is - a bérlők gyors cserélődése és várható anyagi helyzete nem kívánhat ennél többet.

Ami ezt a viszonylag kisméretű házat jelentőssé teszi, az nem a belső kialakítása, a rendeltetése, még csak nem is a külső homlokzatai, hanem a környezete. Reklámfelületként szolgáló csarnokok, manőverező kamionok, több ezer férőhelyes parkolók, harminc méter magas oszlopon forgó cégemblémák, hangosan csattogó hatalmas zászlóponyvák a szélben, tizenakárhány köbméteresre felfújt, lapos tetőkön imbolygó kabalafigurák, por és szántóföldek alkotják ezt a környezetet. Itt ezerötszáz négyzetmétert be lehetett volna úgy is építeni, hogy eltűnjön, elvesszen a szomszédos két gyár közötti telken. Pedig az inkubátorház egy jól szervezett ipari park emblematikus épülete, hiszen nem más, mint nemzetközi nagyvállalatok és a helyi kötődésű szellemi potenciál egyfajta kapcsolódási pontja. Talán éppen ezért áll jól neki az amúgy is praktikus tagoltság, a tagonként más színű homlokzatok, a rideg környezetben szinte játékosnak ható, íves fémlemez burkolat. Tudja azt, amit a környezete nem: messziről vonzza a tekintetet, és közelről is emberi léptékű tud maradni.

Még az épület fölé emelkedő középső magból szárba szökkenő élénksárga antennaszerűség is sokféle üzenetet hordoz. Pláne, ha a szomszédban meredező gigantikus gyár- vagy bevásárlóközpont-emblémákkal állítjuk párhuzamba, melyekről az embernek néha az a furcsa érzése támad, hogy arányosan kicsinyített másuk valahol messze, a világcég elnöki irodájában lévő térképbe van szögként beverve. Ez a sárga antenna elsősorban dísz, ami megerősíti az épület függőleges irányultságát, de jelzésnek sem utolsó, amely az ipari parkon belül az egyedülálló rendeltetésre vonatkozik. Ám éppenséggel jelképként is értelmezhető, hiszen az antenna meglehetősen régi (tele)kommunikációs segédeszköz, amely a felek - esetünkben a város és agglomerációja, illetve az ipari park multijai - közötti információáramlást, együttműködést könnyíti meg.

az OCTOGON Építészetkritikai Műhely tagja

Technológiai innovációs központ és inkubátorház Szombathelyen
Technológiai innovációs központ és inkubátorház Szombathelyen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.