alma írja: mibe kerül nekünk Járai?

Sacc per kb.: mibe jön nekünk ez a stabil 11%-os alapkamat? Hogy nem csökkent? Ami Európában egyedülálló. Mint laikus kérdem, mert így is érdekelt vagyok, mint ahogy az egész ország az (mert adófizető, mert a gazdasági fejlődésben, exportban érdekelt, vagy azért, mert állampapírja van és érzi, hogy veszti értékét.) Persze, tudok én udvariasabban is kérdezni: mibe kerül nekünk az MNB monetáris tanácsának döntése?

Tudjuk, hogy nem lehet gyorsan lefelé menni, de azt is látjuk, hogy a gazdaság jól teljesít. Igaz azt is, hogy nagy hiány. (Fizetési mérleg és államháztartási deficit.) De itt meg kéne állni: ugyanis Széles Gábortól (Gyáriparosok Szövetsége) lehet tudni, hogy az állami adósságszolgálat éves szinten 800 milliárd. Ha most a 11%-ot durván számolom, egy százalékpont 88 milliárd. Ha az eltelt idő alatt két százalékkal lejjebb lennénk, 170-180 milliárddal lenne könnyebb a puttony. (De lehet, hogy tévedek, számokban nem vagyok jó, s mondjuk csak 60-80 millárd a könnyítés, épp ennyit keresnek valahol…)

A magas kamatláb kezdi túlerősíteni a forintot, (jelenleg egy euro 246 forint - ilyen kamattételnél forintot vesznek, ami felhajtja az árát) – az erős forint viszont kezdi akadályozni az exportot - volt már ilyen…) De nő a beruházási hitelek ára is, meggondolja a vállalkozó, hogy belevág-e egy nagyobb tervébe, ekkora kamatteher mellett. (Tíz millás beruházáshoz 24-26%-os kamattal két és fél milla csak a kamatteher…) A vállalkozó inkább halasztja, beteszi a pénzt a bankba. Ami jól jön az államnak (ebből finanszírozza hiányát), de fékezi a gazdaságot, - a beruházási hajlandóság csökkenése viszont már nagyobb baj: hosszabb távon a gazdaság fejlődésének lassulását hozhatja ránk.

De ennek költségeit már nem tudom számokban kifejezni.

alma blogja

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.