Vízszintes Eiffel-torony a Dunán?

Bóklászik az ember a világhálón, és talál egy érdekes honlapot. A www.uniohid.hu címen egy különleges Duna-hídról olvashat, amely Budapest új jelképe is lehetne. Mint Párizsban az Eiffel-torony, csak "vízszintes kiadásban". Az Unióhíd nem járműközlekedési célokat szolgálna, hanem egyfajta sétálóhíd lenne a Duna felett: üzletekkel, kávéházakkal, hangulatos találkozóhelyekkel. Valódi turisztikai látványosság lehetne, Budapest új vonzereje. Csak egy kis fantázia, és persze tőke kell hozzá.

A honlap olvastán kíváncsi lettem, vajon ki az ötletgazda? Másnap már egy kellemes, Dunára néző irodában ültem. Velem szemben dr. Déri József mérnök, az ELTE Természettudományi Karának oktatója. Évek óta tervezgeti álmát, az új Duna-hidat, és próbál partnereket, támogatókat szerezni hozzá. Azt mondja, most különösen aktuális az ötlet, mert a millennium kapcsán semmi olyan maradandó nem született, ami korunkról jelkép gyanánt szolgálhatna unokáink, dédunokáink számára.

- Még nem késő - érvel. - A Hősök tere is 33 évvel az akkori millenniumi ünnepségek után készült el, mégis az évfordulóhoz kapcsolódik.

- Első látásra egy kicsit bizarrnak tűnik az ötlet - vetem közbe.

- Minden új dolog annak tűnik, különösen, ha merész, szokatlan elgondolásról van szó. Ám a történelem során ezekből születtek a valóban nagy dolgok. Ez pedig többszörösen végiggondolt innovációs elképzelés, és hatalmas üzleti lehetőség rejlik benne. Az Unióhíd mint üzenet szimbolizálná korunkat, az európai uniós gondolatot, a múltban és a jövőben is meglévő innovatív erőt, a tudástársadalmat. Mint látványosság pedig ide vonzaná a világ minden részéből a turistákat, és óriási reklámereje lenne.

- Elképzelései szerint hogyan festene ez a híd a Duna felett?

- A Batthyány tértől a Kossuth térig ívelne. Felülnézetben hullám alakú híd lenne, fényjátékkal előállított tükörképpel, így a híd este, kivilágítva szinte megkettőződne, s a látvány valóban impozáns lenne.

- Mit szólnak mindehhez az építészek, várostervezők, a leendő befektetők?

- A terv egyelőre csak virtuális változatban létezik. De bárki véleményt mondhat, vitatkozhat vele, vagy akár támogathatja, szellemi vagy anyagi formában. De már az interneten "bejárható" üzlethíd is olyan reklámerővel hathat, hogy a leendő üzletek bérleti jogának eladásával a megépítés költségeit előre kitermelheti. Bérlők lehetnek rangos világcégek, EU-államok, a Duna menti országok képviselői, és persze a legjobb magyar vállalkozások. A híd megépítésével párhuzamosan végre méltón rendezni lehetne a Batthyány teret, és valamelyest módosítani kellene a Kossuth tér közlekedési rendjét is. Nagyobb változtatásokra nem lenne szükség.

- Ha azt mondom: Párizs, azt mondod: Eiffel-torony. Ha azt mondom: Eiffel-torony, azt mondod: Párizs.

- A lehetőség benne van a mi "vízszintes Eiffel-tornyunkban" is. Valahogy így működik az imázs - mondja a tanár úr, s kitekint az ablakon. Ő már szinte látja az új hidat a Dunán, és reméli, nemcsak virtuális formában fog megvalósulni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.